Top 10 Tom Cruise film – Egy igazi szupersztár 60 körül is szuperhős!

A Top Gun: Maverick című filmben való visszatérése előtt a rajongók az 59. születésnapja alkalmából Tom Cruise-t ünneplik.

 

Tom Cruise rengeteg szeretetet kap az interneten a rajongóktól a születésnapja alkalmából, még akkor is, ha néhányan alig akarják elhinni, hogy a színész már csak egy évvel kevesebb, mint 60 éves. Tom Cruise, aki még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy saját maga csinálja a veszélyes mutatványokat a Mission: Impossible-filmekben, szombaton hivatalosan 59 éves. A neve azóta trendi lett a Twitteren, a rajongók világszerte ünneplik az akciósztárt, aki úgy néz ki, mintha alig öregedett volna egy napot a Top Gun óta.

„Boldog születésnapot Tom Cruise! Te vagy a bizonyíték arra, hogy 59 évesen lehetünk vadak és mesések” – írja az egyik rajongó, egy maréknyi fotót csatolva.

Mi viszont a rajongók szokásos tweet-özöne helyett összeszedtük, hogy szerintünk melyik Tom Cruise tíz legjobb, illetve legismertebb filmje.

 

 

10. Top Gun (1986)

 

A haditengerészet vadászfegyveres iskolájában a beképzelt, repülős napszemüveget viselő Maverick (Cruise) megpróbál túljárni a hűvösebb egomániás pilóta, a Jégember (Val Kilmer) eszén. A légi harc zúz, Tom Skerritt pedig a kemény, de igazságos oktatójuk szerepében a csúcs.

 

 

9. Egy becsületbeli ügy (1992)

 

A történelem egyik legnagyobb színészi párbajában Cruise, mint egy érzéketlen katonai védőügyvéd, aki megpróbál megmenteni két gyilkossággal vádolt újoncot, szembekerül a félelmetes tiszt Jack Nicholsonnal, aki azt harsogja: „Nem tudod kezelni az igazságot!”. Aaron Sorkin ezt a káprázatos tárgyalótermi drámát koktélszalvétákra írta a pultos állásában, és ez tette őt elég híressé ahhoz, hogy megalkossa A nyugati szárnyat és A közösségi hálót.

 

 

8. A pénz színe (1986)

 

Egy újabb párbaj, Cruise mint fiatal biliárdcápa és Paul Newman mint a visszatérő Fast Eddie Felson között. Newman a fiatal Fast Eddie-ként kapott Oscar-jelölést az 1961-es, kihagyhatatlan The Hustlerben, és ezért az Oscar-díjat is elnyerte – részben Cruise sztárfellépő támogatása miatt.

 

 

7. Született július negyedikén (1989)

 

Hat év megasztárkodás után Cruise megkapta első Oscar-jelölését Oliver Stone filmjében, amely Ron Kovic memoárjának adaptációja a vietnami háborúról és az ellene folytatott kampányáról. Cruise tüzes zsenialitása ismét hozzájárult az Oscar-díj elnyeréséhez – ezúttal a rendező Stone-nak.

 

 

6. Collateral (2004)

 

Michael Mann gyönyörűen hangulatos thrillerében, amely Kelet-L.A.-ben játszódik sötétedés után, amikor prérifarkasok és bujkáló emberek járják az utcákat, Jamie Foxx egy taxisofőr, aki felveszi Cruise-t, a legcsinosabb bérgyilkost, akit valaha láttál. A fuvardíja százezrek, és mindössze annyit kell tennie, hogy segít megölni öt tárgyalás tanúját – és túlélni.

 

 

5. Különvélemény (2002)

 

Az örökifjú sztár felnőtt szerepében Cruise egy high-tech zsarut alakít, aki még a bűncselekmény elkövetése előtt lefüleli az elkövetőket. Amikor Steven Spielberg rendező elkészítette a sci-fi mester Philip K. Dick (Pengefutó) paranoid futurisztikus történetét, azt mondta: „50-es éveim közepén járok – már nem félek a sötétségtől”. Cruise nem ráncolja híres mosolyát, és ennek eredményeként halálosan komolyan vesszük őt ebben a sötét, okos thrillerben.

 

 

4. Interjú a vámpírral (1994)

 

Az Interjú a vámpírral a második a mindössze három kitérőből a természetfeletti világába. Cruise-t látatlanban is szidalmazták, amiért kiválasztották Lestat karakterének megformálására a várva várt Anne Rice adaptációban, de amint az emberek látták a filmet – beleértve magát Rice-t is – megváltoztatták a véleményüket. Valóban, Cruise alakítása itt egészen kitűnő: remekül alakítja Lestat és a Brad Pitt által alakított Louis kapcsolatát, átölelve a kettőjük közötti romantikus felhangot.

Maga a film hátborzongató és pazar, de a végén egy kicsit felfújt és epizódszerű. Jordan leginkább a vámpírizmus tragikus természetének megragadásában jár el helyesen, amit Cruise és Kirsten Dunst kiváló alakításai támogatnak (Pitt jó, bár kissé háttérbe szorul). Lestat nem hálából vagy ajándékozásból, hanem kétségbeesésből és magányból váltja át Lajost. A vámpírtörténeteknek ez egy olyan eleme, amelyet gyakran elhallgatnak, hogy a közönségnek eszkalizmust vagy olcsó izgalmakat kínáljanak, de ennek a hangsúlyozása üdvözlendő és átgondolt nézőpontja ennek a különleges történetnek.

 

 

3. Esőember (1988)

 

Cruise egy önző kaliforniai ceót alakít, aki arra kényszerül, hogy egy kedves, idióta-mentő bátyjával (Dustin Hoffman), akit sosem ismert, útra keljen, hogy megpróbálja beváltani apjuk örökségét, és az idősebb testvér furcsa adottságát felhasználva nagyot nyerjen Vegasban. Megint csak Cruise-on kívül mindenki kapott Oscart (a legjobb filmért, színészért, rendezőért és eredeti forgatókönyvért), és ezt részben az ő támogató zsenialitásának köszönhetik.

 

 

2. Az utolsó szamuráj (2003)

 

Az utolsó szamuráj meglepően átgondolt és érzékeny történelmi eposz. Edward Zwick rendező ügyesen kezeli ezt a polgárháború utáni Japánban játszódó történetet, és a végeredmény valami olyasmi, mint a Farkasokkal táncoló, bár még több szívvel. Cruise pedig remekül alakítja a sajnálkozó, alkoholista katonát, aki elmerül a szamurájok világában – egy kihalófélben lévő fajtában. Végső soron Az utolsó szamuráj a megváltás története, és bár Zwick tisztelete a téma iránt néha kezdi megfojtani a filmet (a tempó kissé egyenetlen), végül üdítően egyedi fordulatot ad a 90-es években uralkodó műfajnak. Ha valami, akkor Az utolsó szamuráj azért figyelemre méltó, mert ez az egyetlen történelmi eposz Cruise életrajzában.

 

 

1. Jerry Maguire (1996)

 

Cruise legnagyobb alakítása a lázadóan idealista sportügynök Jerry, aki kilép a cégéből, kiáll egy esélytelen ügyfél (Cuba Gooding Jr.) mellett, és udvarol könyvelő kolléganőjének (Renee Zellweger) – a „Helló”-nál meg is kapta. A mélyen hiteles romantikus vígjáték (amely popzeneként is dörzsölt) Goodingnak Oscar-díjat hozott, valamint jelölést a legjobb színész (Cruise), a legjobb film és a legjobb forgatókönyv kategóriában (Cameron Crowe író-rendezőnek, aki a filmes tapasztalatok kritikájaként írta a filmet).

-Zardoz-

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu