Crime Boss: Rockay City – Amikor a bűn nem kifizetődő: ez a játék tényleg bűn rossz

TESZT – Crime Boss: Rockay City egy akció-vígjáték, FPS nézettel, bandaharcokkal, amely egyedül vagy barátokkal is játszható. Travis Baker nevű karakter bőrébe bújva kell megküzdenünk a Rockay City koronájáért, miközben rivális bandákkal és a törvény őreivel csapunk össze. Sajnos a játék nem tudja betartani az ígéreteit, és csak egy bugokkal teli, unalmas és idegesítő élményt nyújt.

 

 

A Rockay City egy pezsgő metropolisz, ahol az izgalom a homokos öböltől a magasba törő felhőkarcolókig terjed. De a fényeken túl egy kegyetlen területharc dúl… Miután az előző nagyfőnök meghalt, nyitva maradt a helye a Rockay City új királyának – de nem csak mi vagyunk az egyetlenek, akik harcolnak a trónért. Válasszuk ki a csapatunkat különböző képességekkel rendelkező karakterek közül, és hajtsunk végre merész akciókat, remélve, hogy pénzzel, területtel és végül a koronával távozunk. De nem lesz könnyű a győzelem – a Dollar Dragon, a Hielo és a Khan nevű bandák mellett ott van még Sheriff Norris (Chuck Norris), aki mindent megtesz, hogy megállítson minket. A játékot az INGAME STUDIOS fejlesztette és a 505 Games adta ki 2023. március 28-án PC-re.

 

 

First Person Loser

 

A játékmenet a Crime Boss: Rockay City legnagyobb gyengéje. A játék egy első személyű lövöldözős akciójáték, amelyben különböző küldetéseket kell teljesítenünk, mint például pénzt vagy drogot lopni, értékes tárgyakat elcsenni vagy rivális bandák tagjait lelőni. A küldetések során használhatunk különböző fegyvereket és járműveket is.

Mindez jól hangzik, de sajnos a megvalósítás borzasztó. A lövöldözés pontatlan és kaotikus, az irányítás nehézkes és bugos, az ellenséges AI pedig ostoba és kiszámítható. A járművekkel való közlekedés sem jobb: az autók nehezen irányíthatók és gyakran akadnak el vagy repülnek el a levegőben. A küldetések is unalmasak és monotonok: mindig ugyanazt kell csinálni, csak más helyszínen vagy más ellenfelekkel. Nincs semmi változatosság vagy igazi kihívás az egészben.

A játékmenetet még inkább ellehetetleníti a kétségbeejtően rosszul megírt párbeszédek és a történetvezetés hiánya (erről majd lejjebb), ami miatt a játékosok nehezen tudnak azonosulni a karakterekkel és a helyzetekkel – hiába van dolgunk ismert és közkedvelt sztárokkal. Ráadásul a feladatok közötti átmenetek hosszú betöltési időkkel tarkítottak, ami tovább rontja a játékélményt.

 

 

Chuck Norris csecsemőként felsírna, ha ez a grafikát meglátná

 

A grafika sem teszi szebbé a játékot. A Crime Boss: Rockay City egy 90-es évekbeli hangulatot próbál megidézni, de ez nem nagyon jött össze. A játék kinézete elavult és csúnya: a textúrák homályosak és pixelesek, az animációk darabosak és bugosak, a fények és az árnyékok pedig élettelenek.

A város sem néz ki valóságosnak: nincs forgalom, nincsenek járókelők, nincs élet. A játék tele van grafikai hibákkal is: a karakterek átmennek a falakon vagy a tárgyakon, a fegyverek elakadnak vagy eltűnnek, a textúrák betöltése pedig sokszor késik. A játék nem csak ronda, de rosszul is fut: akadozik, laggol és gyakran lefagy.

Mindezek mellett a játék nem használ ki semmilyen modern grafikai technológiát, mint például a ray tracing vagy a DLSS, így nem tud versenybe szállni a mai AAA címekkel. A karaktermodellek is elmaradnak a kor elvárásaitól: a mimika merev és érzelemmentes, a haj és a ruházat pedig szintetikusnak hat. A játékban szereplő híres színészek sem tudják megmenteni a grafikát: az arcvonásaik alig ismerhetők fel, a hangjuk pedig nem illik a karakterekhez. A Crime Boss: Rockay City grafikája egy igazi bűncselekmény önmagában véve is.

 

 

Ennél a sztorinál még egy idomított majom is jobba írna

 

A sztori sem menti meg a játékot. A Crime Boss: Rockay City egy kliséktől hemzsegő bűnügyi történetet mesél el, amelyben Travis Baker (Michael Madsen) próbálja megszerezni a Rockay City koronáját. Ehhez különböző küldetéseket kell teljesítenie, miközben megismeri a város másik oldalát.

A történet tele van sablonos karakterekkel és párbeszédekkel, amelyek nem érdekesek vagy viccesek, csak kínosak és unalmasak. A szinkronszínészek sem tesznek hozzá semmit a hangulathoz: Michael Madsen unottan és érzelemmentesen adja elő a főszereplő szövegét, Kim Basinger pedig túljátssza a női mellékszereplőt. A többi színész sem jobb: Danny Trejo, Danny Glover, Michael Rooker és Vanilla Ice is csak saját magukat alakítják. Chuck Norris pedig csak egy cameo erejéig bukkan fel. Látszik, hogy ezeket a sztárokat csak gimmickként használták fel.

A játék három különböző módja közül a legérdekesebb a Baker’s Battle, amely egy roguelike kampány, amelyben Travis Baker szerepében kell átvennünk a város feletti uralmat. Ehhez különböző bandákkal kell megküzdenünk, akik mind saját stílussal és fegyverekkel rendelkeznek. A játékban szereplő híres színészek is ebben a módban kapnak nagyobb szerepet, mint például Chuck Norris, Danny Trejo vagy Michael Madsen.

A történet azonban nem túl izgalmas vagy eredeti: a klisék és a sablonok hemzsegnek benne, a karakterek pedig laposak és unalmasak. A játék nem tudja eldönteni, hogy komolyan vegye-e magát vagy sem: a szarkasztikus és viccesnek szánt megjegyzések a játék során inkább fárasztóak és erőltetettek, semmint szórakoztatóak, ami még inkább elrontja a játék hangulatát.

 

 

Bank helyett időrabló játék

 

A Crime Boss: Rockay City egy olyan játék, amit senkinek sem ajánlok. A játékmenet bugos és unalmas, a grafika csúnya és elavult, a sztori pedig klisés és béna. A játék nem tudja eldönteni, hogy komolyan akarja-e venni magát vagy paródiázni akarja a műfajt. A játék nem vicces, nem izgalmas és nem szórakoztató – csak bosszantó és a bankok helyett az időnket rabolja. A Crime Boss: Rockay City tényleg egy bűn rossz játék.

-BadSector-

Pro:

+ Ismert sztárok tömkelege
+ Néhány járművel lehet közlekedni
+ Co-op mód

Kontra:

– Bugos és kaotikus játékmenet
– Ronda és akadozó grafika
– Klisés és unalmas sztori


Kiadó: 505 Games

Fejlesztő: INGAME STUDIOS

Stílus: Akció-vígjáték FPS

Megjelenés: 2023. március 28.

Crime Boss: Rockay City

Játékmenet - 2.2
Grafika - 3.2
Történet - 4.2
Zene/hangok - 5.2
Hangulat - 1.1

3.2

GYENGE

A Crime Boss: Rockay City egy olyan játék, amit senkinek sem ajánlok. A játékmenet bugos és unalmas, a grafika csúnya és elavult, a sztori pedig klisés és béna. A játék nem tudja eldönteni, hogy komolyan akarja-e venni magát vagy paródiázni akarja a műfajt. A játék nem vicces, nem izgalmas és nem szórakoztató - csak bosszantó és a bankok helyett az időnket rabolja. A Crime Boss: Rockay City tényleg egy bűn rossz játék.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu