Az ajánlat – A keresztapa kulisszatitkai visszautasíthatatlan ajánlat?

SOROZATKRITIKA – A keresztapa című film 1972-ben robbant be a mozikba, és azonnal klasszikussá vált. A Mario Puzo regényéből készült adaptáció Francis Ford Coppola rendezésében és Marlon Brando, Al Pacino és Robert De Niro főszereplésével a maffia világát mutatta be lenyűgöző módon. De vajon tudtad, hogy a film elkészítése nem volt zökkenőmentes? A Paramount+ új sorozata, Az ajánlat (The Offer) Albert S. Ruddy producer szemszögéből meséli el a film történetét, a stúdióval való harctól kezdve a színészekkel való egyeztetésen át a valódi maffia fenyegetéseinek elhárításáig. A sorozat Magyarországon a Skyshowtime-on elérhető.

 

 

Az ajánlat tíz részes sorozat, amely 2022 áprilisában debütált a Paramount+ streaming szolgáltatáson. A sorozat Michael Tolkin és Leslie Greif forgatókönyvéből készült, Dexter Fletcher rendezésében. A főszerepben Miles Teller alakítja Al Ruddy-t, a feltörekvő hollywoodi producert, aki felvállalta A keresztapa elkészítését. A mellékszerepekben olyan ismert színészeket láthatunk, mint Matthew Goode, Juno Temple, Colin Hanks, Dan Fogler vagy Giovanni Ribisi. A sorozat nem csak a filmkészítés kulisszatitkait tárja fel, hanem az 1970-es évek elejének hollywoodi és olasz-amerikai közegét is bemutatja.

 

 

A producer pokla

 

Az ajánlat főhőse Al Ruddy, aki egy sikeres tévésorozat után nagyobb kihívásra vágyik. Amikor felajánlják neki A keresztapa produkciós lehetőségét, nem habozik elfogadni. Hamarosan azonban rájön, hogy ez nem lesz sétagalopp. A Paramount stúdió vezetője, Robert Evans (Matthew Goode) folyamatosan nyomást gyakorol rá, hogy csökkentse a költségvetést és változtassa meg a forgatókönyvet. A rendező, Francis Ford Coppola (Dan Fogler) pedig makacsul ragaszkodik az eredeti elképzeléseihez és a színészeihez. Ruddy-nak nem csak ezekkel kell megküzdenie, hanem az olasz-amerikai közösség tiltakozásával és a maffia beavatkozásával is.

 

 

A sztárok háborúja

 

Az ajánlat egyik legérdekesebb része az, ahogy bemutatja a film szereplőválogatását és forgatását. Láthatjuk, hogyan küzdött Coppola a stúdióval, hogy Marlon Brando-t válassza a főszerepre, aki akkoriban már lecsúszott sztárnak számított. Láthatjuk, hogyan találta meg Al Pacino-t a Michael Corleone szerepére, aki akkor még ismeretlen volt. Láthatjuk, hogyan alakult ki a kémia Robert De Niro és James Caan között, akik Sonny Corleone és a fiatal Vito Corleone szerepéért versenyeztek. Láthatjuk, hogyan zajlott a forgatás New Yorkban és Szicíliában, milyen nehézségekkel és veszélyekkel kellett szembenézniük. A sorozat nagyszerűen rekonstruálja a film ikonikus jeleneteit, mint például a lófejes ágy vagy a híres autópályás gyilkosság.

 

 

A maffia árnyékában

 

Az ajánlat nem csak egy filmkészítésről szóló sorozat, hanem egy maffiafilm is. A sorozat bemutatja, hogyan próbálták megakadályozni A keresztapa elkészülését az olasz-amerikai közösség és a valódi maffia képviselői. A legnagyobb ellenfél Joe Colombo (Giovanni Ribisi), a maffia egyik vezetője, aki nem tűri el, hogy film készüljön az ő világáról. Colombo megpróbálja befolyásolni a stúdiót és a rendezőt, hogy változtassák meg a forgatókönyvet és a szereposztást. Emellett fenyegeti Ruddy-t és családját is. Ruddy-nak nem csak Colombo-val kell megküzdenie, hanem egy másik maffiózóval is, Joe Gallo-val (Lou Ferrigno), aki Colombo ellen fordul és háborút indít ellene. A sorozat izgalmasan mutatja be ezt a háttérharcot, amelynek következményei voltak A keresztapa forgatására is.

 

 

A siker ára

 

Az ajánlat végül eljut oda, ahova mindannyian vártuk: A keresztapa bemutatásához és óriási sikeréhez. Megtudhatjuk belőle, hogyan fogadták a filmet a kritikusok és a közönség, és hogyan nyert három Oscart. De ez nem jelenti azt, hogy mindenki boldog lett volna. A történet bemutatja Ruddy személyes áldozatait is, amelyeket meg kellett hoznia a filmért. Elveszíti feleségét (Juno Temple), akivel már régóta problémák voltak. Elveszíti barátját és mentorát (Colin Hanks), akivel együtt kezdte el a pályafutását. Elveszíti bizalmát Coppola-ban, akivel összeveszik az utómunka során. És elveszíti ártatlanságát is, amikor rádöbben, amikor rádöbben, hogy milyen árat fizetett a maffia világában való életért. A cselekmény nem hagyja ki a film utóéletét sem, bemutatva, hogyan hatott A keresztapa az olasz-amerikai kultúrára és identitásra. A sorozat végén Ruddy elmeséli, hogy miért nem akart részt venni a film folytatásában, és hogyan érezte magát a második és harmadik részről.

 

 

A hosszúság bűne

 

Az ajánlat A keresztapa film elkészítésének történetét meséli el. A műfajnak van potenciálja, hiszen a filmkészítés izgalmas folyamat, és a hollywoodi és a maffia világ is érdekes. A produkcióban vannak erősségek is, mint például a remek színészi alakítások és a lenyűgöző látvány. Azonban ez a tízrészes sorozat egy idő után önismétlővé válik a hosszúsága okán is.

A sokszor szájbarágós történet tele van felesleges mellékszálakkal és jelenetekkel, amelyek nem viszik előre a cselekményt. A dialógusok gyakran ismétlik magukat, és nem tudják elkerülni a kliséket és a sablonokat. A szereplők sokszor magyarázzák túl a dolgokat, és nem hagyják, hogy a néző maga találja ki az összefüggéseket. A fókusz így elvész, és a sorozat nem tudja eldönteni, hogy mire is akar koncentrálni a leginkább. Érződik, hogy a készítők kicsit túlzottan is tisztelik a filmet, és Az ajánlat nem találja meg a saját hangját, amely rövidebb és tömörebb struktúrában – akár egy filmes formátumban – sokkal nagyobbat üthetett volna.

 

 

Az ajánlat elfogadható, de nem kihagyhatatlan

 

Az ajánlat A keresztapa film elkészítésének történetének elmesélésén keresztül a nézők közelebb kerülhetnek a hollywoodi és a maffia világához, és megismerhetik a filmkészítés izgalmas folyamatát. A színészek remekül alakítják a valós és a fiktív szereplőket, és a látvány is lenyűgöző.

Azonban ez a sorozat nem éri el a film szintjét. Túl sokat akar bemutatni, és elveszíti a fókuszát, illetve némileg szájbarágós és önismétlő, emiatt pedig nem hagy teret a néző fantáziájának és nem kerüli el a kliséket sem. Túlzottan tiszteli az eredeti filmet is, és ezért nem találja meg a saját hangját.

Ha szereted A keresztapát, akkor nem fogod megbánni, ha elfogadod ezt az ajánlatot, de nem olyan kihagyhatatlan, mint amilyeneket Don Vito Corleone szokott adni.

-BadSector-

 

 

 

Az ajánlat

Rendezés - 6.8
Színészek - 7.2
Történet - 6.5
Látvány/zene/hangok/akció - 7.1
Hangulat - 7.8

7.1

Az ajánlat egy izgalmas és érdekes sorozat, amely bemutatja A keresztapa film elkészítésének történetét, remek színészi alakításokkal és lenyűgöző látvánnyal hozva közelebb a nézőhöz a hollywoodi és a maffia világát. Nem csak egy filmkészítésről szól, hanem egyben maffiafilm és egy családregény is. Ugyanakkor a tíz rész és maga a kissé szájbarágós és önismétlő cselekmény túl hosszú, és túl sok a mellékszál is. Nem visszautasíthatatlan tehát ez az ajánlat.

User Rating: 4.7 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu