Huawei P60 Pro – Google nélküli erős és elegáns telefon, szuper kamerával

TECH TESZT – Az elmúlt évek kihívásai ellenére még mindig három fő szereplő tartja magát a prémium okostelefonok piacán, és a Huawei továbbra is versenyben marad. Bár a Google Android ökoszisztémájának hiánya korlátok közé szorította az eladásokat, a Huawei évről évre fejleszti a P-sorozatú okostelefonjait. A Huawei P60 Pro debütálásával és az eddigi visszajelzésekkel a márka új szintre lép és feszegeti az okostelefonok dizájnjának határait.

 

 

A nagy gyártók évről évre hasonló újításokra koncentrálnak, legyen szó új dizájnról, technológiákról, mint az 5G, a gyorstöltés vagy a kamerafejlesztések. 2023-ban a harc a zsebben hordozható professzionális fotózásért folyik. Nézzük meg, hogyan áll a Huawei zászlóshajója ehhez a kihíváshoz.

 

 

Vadonatúj formatervezés

 

A P60 Pro dizájnja kiemelkedik az idei újdonságok közül, köszönhetően az új Rococo Pearl változatnak. A márka már eddig is az egyik legstílusosabb okostelefon-gyártók közé tartozott, és sosem voltak restek innoválni. A Rococo Pearl színváltozat csak megerősíti ezt a pozíciót.

Az igazán nagyszerű ebben a formatervezésben, hogy minden egyes készülék egyedi. A telefon kézben tartása is rendkívül kellemes, mintha valóban vajpuha lenne. Ugyanakkor figyelmeztetés: a készülék eléggé csúszós, tehát ha például a kanapéra vagy nadrágra teszed, bizonyos kockázatot vállalsz. A Huawei, ahogy az megszokott, egy átlátszó tokot is mellékel a csomagban. Ez jó, mert így látható marad a szín, de sajnos csökkenti a dizájn fényét.

A Rococo Pearl nem annyira hivalkodó, mint a tavalyi Gold Edition a P50 sorozatban. A letisztultabb stílust kedvelőknek a Huawei a Frosted Black változatot is kínálja.

A készülék súlya 200 gramm, ami sokak számára túl nagynak tűnhet. Azonban személyes tapasztalataim szerint a Galaxy Note-sorozat és a jelenlegi Galaxy S23 Ultra után a P60 Pro könnyebben kezelhető és kényelmesebb. Könnyű zsebre tenni és magammal vinni, még a nagyobb készülékekhez képest is jól fekszik a kézben.

Összességében pozitív, hogy van még hely az innovatív dizájnmegoldásoknak, amikor a legtöbb új okostelefon az ívelt téglalap alakú kialakítást követi. A Huawei P60 Pro ebben a kategóriában kiemelkedik, és jelenleg az egyik legjobban kinéző telefon a piacon.

 

 

Képernyő és kijelző

 

Bár a P sorozat nem mindig rendelkezett a legjobb képernyőkkel a kategóriájában, amikor elindult, a márka jól tette, hogy frissítse zászlóshajó sorozatát. Ez a fejlődés folytatódik a Huawei P60 Pro LTPO OLED képernyőjével. A készülék 6,67 hüvelykes képernyővel rendelkezik, a képernyő-test arány 89,8%-os. Emellett 120 Hz-es frissítési frekvenciát támogat, a kijelző felbontása pedig 1220×2700 px. Ez 444 ppi pixelsűrűséget eredményez, ami valamivel kevesebb, mint a Galaxy S23 Ultra 500 ppi-s értéke.

Az LTPO OLED-panel azonban évről évre jobb színmegjelenítéssel teszi a különbséget. Nemcsak a HDR, HDR10 és HDR10+ támogatásokat támogatja, hanem 99,8%-os sRGB-értékkel és 1200 nits maximális fényerővel is büszkélkedhet. Nem ez a legvilágosabb képernyő a piacon, de a Huawei javította a teljes panel általános indexét és pontosságát, így könnyebbé teszi a ferde szögben történő nézést.

A képernyővédelem tekintetében a Huawei továbbra is a Kunlun Glass technológiát használja. Marketingje szerint az üveg állítólag akár 10-szer erősebb, mint az azonos vastagságú közönséges üveg. Ha azonban még mindig aggódsz, hogy néhány karcolás vagy repedés keletkezik, a biztonság kedvéért egy átlátszó tokot is mellékelnek a csomaghoz.

 

Műszaki adatok

 

A Huawei P60 Pro teljesítményéről a Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ SoC gondoskodik. Ez egy Octo-Core processzor 3,19 GHz Cortex-X2, 2,75 GHz Cortex-A710 és 2,0 GHz Cortex-A510 CPU-val. Adreno 730 GPU-val is fel van szerelve, és érdekes megjegyezni, hogy bár ez egy jelentős előrelépés az elődjéhez képest, ugyanazzal a chipkészlettel van felszerelve, mint a tavalyi Galaxy S22 sorozat. Ezzel egy generációval lemarad a 2023-as S23-as sorozat mögött.

Ezenkívül a készülék két változatban is elérhető: egy 256 GB-os 8 GB-os vagy egy 512 GB-os 12 GB RAM-os opcióval az intenzív felhasználók számára. A készülék nemzetközi változata az Android 13 operációs rendszerre épülő EMUI 13.1 operációs rendszerrel rendelkezik. A kínai piacon a HarmonyOS 3.1-et használják.

Három objektíves kamerával is rendelkezik, amiről később még beszélni fogok. A Huawei továbbra is tartalmaz egy infravörös portot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szükség esetén távirányítóként szinkronizálják az okostelefont. A BDS üzenetküldő technológia, amely lehetővé teszi a műholdas kommunikációt, a P60 sorozat egyik jövőbeli újítása. Ezen a területen az utóbbi időben sok mozgás volt, és jó látni, hogy a márkák már elkezdték natívan beépíteni a szükséges technológiákat.

Végül pedig ott van az akkumulátor. A Huawei sosem törekedett arra, hogy a legnagyobb akkumulátort pakolja a készülékeibe, ehelyett inkább az okos szoftveres hatékonyságra támaszkodik a legjobb teljesítmény elérése érdekében. A P60 Pro egy 4815 mAh-s Li-Po akkumulátorral van felszerelve. A márka azonban az elmúlt években a gyorstöltési technológiájával tündökölt. A készülék mostantól akár 88 W-os vezetékes és 50 W-os vezeték nélküli töltést is támogat. Ez azt jelenti, hogy pillanatok alatt újra üzemképes leszel. Támogatja a fordított vezeték nélküli töltést is.

 

Teljesítmény és akkumulátor

 

A Huawei P60 Pro egy régebbi generációs SoC-vel (System on a Chip) rendelkezik, de ez a legtöbb felhasználó számára nem okoz problémát. A készülék nyolcmagos processzora elegendő teljesítményt nyújt a mindennapi feladatokhoz, legyen szó többfeladatos munkavégzésről, videoszerkesztésről vagy egyéb tevékenységekről.

Azok számára, akik kedvelik a benchmark-teszteket, a készülék S23-as processzorcsaládja 15%-kal teljesít gyengébben, mint az iPhone. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a benchmark-tesztek nem mindig tükrözik pontosan az eszköz valóságos teljesítményét, főleg, ha több változó is szerepet játszik az okostelefonok összehasonlításában.

Grafikai teljesítmény szempontjából az Adreno 730-as GPU az újabb 740-es modellhez képest 30%-kal alulmarad, különösen az S23 Ultra modellhez képest, ami jelenleg a piac egyik legjobbja. Ugyanakkor a grafikai teljesítmény egyik generációról a másikra jelentősen javult, ezért a mobiljátékok az új SoC-on sokkal jobban futnak.

 

Akkumulátor élettartam és töltés

 

Ami az akkumulátort illeti, a Huawei a legtöbb versenytársánál jobban teljesít. A P60 Pro hosszabb üzemidőt kínál, mint az S22 sorozat, amely ugyanazt az SoC-t használja. Ugyanakkor a Qualcomm legújabb chipei az energiahatékonyság terén fejlődtek, ezáltal a P60 Pro valamelyest lemarad, bár az iPhone 14 teljesítményéhez hasonló eredményeket produkál.

A Huawei saját mesterséges intelligencia alapú szoftvert használ az akkumulátor-kezeléshez, amelynek köszönhetően még az alacsony kapacitású akkumulátor és a kevésbé hatékony chipes készülékek is jól teljesítenek. Egy teljes napi használat során, még intenzív felhasználás mellett is, nem kellett aggódni az akkumulátor lemerülése miatt.

Amikor a töltést vizsgáljuk, a Huawei technológiái kiválóak. A készülék akár 88 W-os gyorstöltést is támogat, ami közel kétszerese a legtöbb versenytársnak. Míg más okostelefonok akkumulátorainak feltöltése több mint egy órát vehet igénybe, a P60 Pro ezt kevesebb mint 40 perc alatt megoldja. Ha sietős az idő, a készülék akár 10 perc alatt 50%-ra is feltölthető.

 

 

Következő generációs kamera: részletek és képességek

 

Míg a Galaxy S23 Ultra négy kameraobjektívvel büszkélkedhet és a piacon a kamerás okostelefonok éllovasa, addig a P60 Pro „csak” három objektívvel van felszerelve. Ennek ellenére a technológiai háttérben számos olyan fejlesztés történt, amely mindkét eszközt egyedülállóvá teszi a saját módján.

A Huawei P60 Pro két 48 megapixeles és egy 13 megapixeles kamerát kapott. Az elsődleges, 48MP-es kamera f/1.4-től f/4.0-ig terjedő rekeszértékekkel, 25mm-es (széles látószögű) objektívvel, valamint PDAF, Laser AF és OIS funkciókkal rendelkezik. A másodlagos, szintén 48MP-es kamera f/2.1 rekeszértékkel, 90mm-es (teleobjektív) lencsével, PDAF, szenzorváltós OIS és 3,5x optikai zoom képességekkel büszkélkedhet. A harmadik, 13MP-es kamera f/2.2 rekeszértékkel és 13mm-es (ultraszéles) objektívvel került beépítésre, autofókusz funkcióval.

Ez a kamerakonstelláció rendkívül sokoldalú: legyen szó részletes portrékról, makrófelvételekről vagy lenyűgöző tájképekről, a P60 Pro nem fog csalódást okozni. Az XMAGE kiegészítő érzékelő segítségével a készülék még több fényt képes rögzíteni, ami különösen a közvetlen napfényben készült fotók esetében jön jól. A készülék makrófotózásnál automatikusan vált a megfelelő kamera használatára, amit kifejezetten előnyösnek találtam.

A készülék gyenge fényviszonyok és éjszakai körülmények között is képes használható képeket készíteni, bár ezen a területen nem éri el az S23 Ultra szintjét. A képek részletei észrevehetőek és a sötétben is jól kivehetőek a különböző objektumok, bár a fényerősség és a részletesség itt valamivel alacsonyabb.

 

Google nélkül: alternatív alkalmazás-kezelés és a G-Suite problémája

 

A Huawei nehéz helyzetét az amerikai szankciók továbbra is árnyékolják, melyek miatt nem tudja integrálni a Google és a Meta szolgáltatásait. A vállalat azonban próbálkozik különböző megoldásokkal, amelyek közül kettő kiemelkedő: az egyik az AppGallery saját alkalmazásszintű megoldása, a másik pedig a GBox, ami segít a G-Suite alkalmazások integrációjában.

Az AppGallery nagyon rugalmasan kezeli az alkalmazások telepítését. Ha van egy APK fájlod, azt gond nélkül fel tudod tölteni. A G-Suite alkalmazások esetében azonban már kicsit bonyolultabb a helyzet. Ezek az alkalmazások általában a Google felhőszolgáltatásával szinkronizálnak, és a GBox sem tud minden esetben teljes mértékben helyettesíteni ezt a funkcionalitást. Teszteim során azonban jelentős javulást tapasztaltam a korábbiakhoz képest: kilencből tíz alkalmazás tökéletesen működött.

 

 

Végső gondolatok: megéri-e a Huawei P60 Pro?

 

Még a csúcskategóriás okostelefonok világában is van hely az egyediségnek, és ezt a Huawei P60 Pro is bebizonyítja. Esztétikai szempontból valóban kiváló, és hardverileg is sokat kínál, még ha nem is tökéletes minden téren. A SoC egy generációval ezelőtti, és a kamera sem teljesen vetekszik a legmodernebb modellekkel. Az Android-élmény és az AppGallery támogatás azonban jó, tehát sok szempontból versenyképes választás lehet.

-BadSector-

Pro:

+ Briliáns, egyedi design
+ Remek kamera
+ Nagy és szép OLED kijelző

Kontra:

– Nincs Google még most sem
– Kevesebb megapixel, mint a modern zászlóshajóknál
– Drága

Huawei P60 Pro

Design - 9
Szoftver - 8.5
Hardver - 8
Kamera - 8.8
Ár/Érték - 7.2

8.3

KIVÁLÓ

Még a csúcskategóriás okostelefonok világában is van hely az egyediségnek, és ezt a Huawei P60 Pro is bebizonyítja. Esztétikai szempontból valóban kiváló, és hardverileg is sokat kínál, még ha nem is tökéletes minden téren. A SoC egy generációval ezelőtti, és a kamera sem teljesen vetekszik a legmodernebb modellekkel. Az Android-élmény és az AppGallery támogatás azonban jó, tehát sok szempontból versenyképes választás lehet.

User Rating: 3.23 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu