Feláldozh4tók – Ez leginkább csak „Kihagyh4tó”

FILMKRITIKA – A jó öreg szuperkommandósok egy része visszatér, ezúttal Hollywood ügyeletes szexszimbóluma: Megan Fox társaságában, de a sorozat varázsa már nem az igazi – és ezt a tényt még Megan Fox melltartó nélküli, szorosan testhez álló, fehérpólós jelenete sem tudja kárpótolni. Jason Statham és Sylvester Stallone új arcokkal erősítenek egy olyan folytatásban, ami az elődjeihez képest sokkal kiábrándítóbb.

 

 

A Feláldozhatók legújabb részében az akció sokkal dinamikusabb, mint a sorozat korábbi epizódjaiban. Ennek ellenére a gyilkolászás módszerei továbbra is kellemesen primitívek maradtak. A karakterek gyakran késeket használnak az emberek megölésére, azaz a torkuk átvágására vagy közvetlen bele is szúrnak. A film ezekkel az intenzív, gyors tempójú gyilkossági pillanatokkal operál, amelyek hatásosak, de túlságosan emlékeztetnek a „John Wick” stílusára. Ennek eredményeképpen a Feláldozh4tók sorozat eredeti lelkülete – az öregedő, Reagan-korszakbeli akcióhősök együttléte – mintha elszállt volna, akárcsak azok a távoli ’80-as évek.

 

 

Mintha egy valóságshow lenne sztárokkal

 

Az első két rész még egy stabil szereposztással büszkélkedhetett, néhány vendégszereplővel, mint Chuck Norris és Arnold Schwarzenegger. De a harmadik résznél már új színészek is felbukkantak – Antonio Banderas, Kelsey Grammer, Wesley Snipes, Mel Gibson –, akik elméletben bővítették a sorozat népszerűségét, de közben hígították az eredeti „piszkos tizenkettő” élményét. Az új „Feláldozh4tók” epizódban, ami majdnem egy évtized után támasztja fel a sorozatot, a színészkör olyan kaotikussá vált, mintha már egy akciódús de valósághoz hasonlóan iszonyúan bugyuta „Celeb vagyok, ments ki innen!”-be csöppentünk volna. Megan Fox persze dögösen néz ki a filmben, csak éppen nem nagyon érteni, hogy mi a fenét keres egy „nyolcvanas és kilencvenes évek veterán akciósztárjai” csapatban.

Jason Statham karaktere, Lee Christmas egykori barátnőjével, Gina-val (Megan Fox), kerül ismét szoros kapcsolatba. Amikor Christmas kikerül a Feláldozh4tók csapatából egy szabálytalanság miatt, Gina, a CIA ügynöke, átveszi a vezetést – és bármennyire is kedvelem Megan Foxot, egyébként sem mondható, hogy túlzottan meggyőző lenne ebben a szerepben. Curtis „50 Cent” Jackson is feltűnik, aki szimpatikus, de emlékeztet rá, hogy a filmes karrierje sosem lett igazán sikeres.

 

 

A nyerő páros?

 

A Feláldozh4tók lényege mindig is az volt, hogy Sylvester Stallone és Jason Statham együtt van a vásznon. Ezúttal egy bárban találkoznak, ahol hatalmas termetű gorillákat vernek el. Aztán elindulnak küldetésükre, hogy megállítsák Suarto-t (Iko Uwais), a zsoldosterroristát, aki nukleáris robbanószerkezetekhez próbál hozzájutni. A küldetés során egy drámai esemény történik, amelyet nem fogunk elspoilerezni, de lényeg, hogy látszólag ennek folyományaképpen Christmast kirúgják a csapatból, mert nem sikerült elfognia a gonosztevőt, lévén hozott egy szimpatikus, de a küldetés teljesítésével nehezen összeegyeztethető döntést. Viszont ő sem marad tétlen: összeáll Desha-val, egy korábbi Feláldozh4tóval (Tony Jaa), hogy visszaszökjenek a csapathoz. Suarto egy nukleáris robbanószerkezetet készített elő, és azt akarja felrobbantani, hogy elindítsa a harmadik világháborút.

 

 

Tűrhető akció, de láttunk már ilyet

 

Ami az akciót illeti a filmben… az mindössze rendben van, de semmi extra. A rendező, Scott Waugh, képes volt fenntartani egyfajta dinamikát, de nem igazán sikerült saját kézjegyét hozzátenni. A történetben alig van csavar, és az egész inkább klisés. Az akciók már nem azok a ’80-as évekbeli, „Commando” és „Cobra” stílusú öngyilkos küldetések, így a film nem kapcsolódik azokhoz a korabeli, trashfilmekhez, amik annyira szerethetővé tették a sorozatot. Ez már igazi 21. századi trash: egy film, amiben maga az akció is feledhető.

Ennek az „Elfeledhető Feláldozh4tók”-nak a megtekintése után úgy érezhetjük, hogy az akciófilmeknek már nem sikerül ugyanazt az eredetiséget és frissességet hozniuk, amit a sorozat korábbi részei hoztak. A rendezői vizuális stílus hiánya, a kiszámítható történetvezetés és a hősök hiányzó interakciója azt sugallja, hogy talán ideje lenne, hogy a „Feláldozh4tók” sorozat maga is nyugdíjba vonuljon.

A színészek teljesítménye is eléggé hullámzó, bár az még némileg kiemelkedik a film általános rendkívül gyenge színvonalából. Mind Statham, mind Stallone bizonyítja, hogy még mindig képesek hozni azt a karizmát és erőt, amit elvárunk tőlük, addig más színészek, nem igazán tudják kiegészíteni őket. A Feláldozh4tók kommandóscsapatának tagjait alakító színészek maradéka is eléggé semmilyen, de a mélypont talán Iko Uwais, aki csak egy borzasztóan középszerű és ripacskodáson túl szintén rendkívül semmitmondó főgonosz. A látvány és az akciójelenetek továbbra is magas színvonalúak, de már nem olyan emlékezetesek vagy egyedülállóak, mint korábban.

Összességében az „Elfeledhető Feláldozh4tók” nem kínál semmi újat vagy frisset a műfajban, és hiányzik belőle az a különleges szikra, amely a korábbi epizódokat annyira szerethetővé tette. A rajongók talán még mindig élvezni fogják az ismerős arcokat és a pár látványos akciójelenetet, de a sorozat régi varázsa már nem érezhető. Egy valóban elfeledhető rész egy olyan sorozatban, amely korábban annyira meghatározó volt az akciófilmek világában.

-BadSector-

 

 

Feláldozh4tók

Rendezés - 3.2
Színészek - 4
Történet - 1.5
Látvány/akció - 7.3
Hangulat - 2.4

3.7

GYENGE

A "Feláldozh4tók" legújabb része pár új szereplővel és kihagyott régi sztárokkal tér vissza, elveszítve a sorozat korábbi varázsát. A történet és a látvány kevés újdonságot kínál, és a film messze elmarad az egyébként sem magas elvárásoktól. Ez a film bőven Kihagyh4tó…

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu