E-Sport király lehet-e az Overwatch?

VÉLEMÉNY – A héten megjelent a Blizzardtól az Overwatch, amely kapásból két dolgot ért el. Egyrészt a rivális Gearbox-féle Battleborn már zuhan a beárazásával, másrészt most játékosok százezrei, milliói töltik el szabadidejüket a csapatos shooterrel. Ez vajon jó ómen-e arra, hogy e-Sport játék lesz-e ez az FPS?

 

A Blizzardnak kell a pénz. Nekik ugye ott van a World of Warcraft, amely bár a második legeladottabb játék PC-n, 2010 óta megfeleződött a WoW-előfizetők száma, amelyről már nem is közölnek hivatalos adatokat. Persze azóta kihoztak egyet s mást, most pedig az Overwatch-csal aratnak kasszasikert – más megközelítés a Blizzardtól?

Naná: most nincsen külső nézet, hanem a karakterünk szemszögéből látunk mindent. Ez azért nem gyakori tőlük, mint ahogy az sem, hogy új IP-vel jelentkeznek: erre már 18 éve nem volt példa.

Ezek közül legutoljára már nem kevesebb, mint 17 éve lett bemutatva az utolsó, tehát friss univerzumot már nagyon régen kaphattunk a vállalattól.

A Blizzard jóslata az, hogy ez a játék hatalmas közönségre tehet szert, ha egy e-Sport játékká fejlődik. Dr. Mark Johnson, aki a yorki egyetemen kutatja a játékokat, azt mondja, hogy a profi játékbajnokságokat, versenyeket tavaly 200 millió ember követte figyelemmel és 200 millió dollárnál (~56,5 milliárd forint) is több díjazást osztottak ki ezeken.

Tehát van ebben pénz és potenciál – nem is csoda, hogy a Call of Dutynak is van már saját bajnoksága, de még a WRC-játékok is kezdenek erre gyúrni.

Ezek közül legutoljára már nem kevesebb, mint 17 éve lett bemutatva az utolsó, tehát friss univerzumot már nagyon régen kaphattunk a vállalattól.

És a jövő?

Az Overwatchnak megvan a lehetősége arra, hogy hosszabb távon is fenntartsa a játékosok figyelmét: a nyílt teszt során tíz millióhoz közeli játékos ugrott be játszani egy pár mérkőzést, úgyhogy a közönség érdekődik iránta. Viszont a hosszabb távú figyelemfelkeltés lesz a Blizzard számára a kihívás. A Counter-Strikeot nehéz lesz utolérni.

És éppen ez lesz a nagy falat: a Blizzard ugyanis eddig nem állt komolyabban FPS játékok mögé, miközben a Valve már több alkalommal is megmutatta, hogy ebben otthon vannak: Half-Life, Team Fortress 2, és persze a CS is. Ez ellen az Overwatch megtehetné, hogy free-to-play lesz, de a Blizzard bevallotta, hogy erre nincs esély: fizetni kell érte mindhárom platformon.

Ezek közül legutoljára már nem kevesebb, mint 17 éve lett bemutatva az utolsó, tehát friss univerzumot már nagyon régen kaphattunk a vállalattól.

Magyarországon láthatunk próbálkozást e-Sport témában, de még messze gyerekcipőben vannak a kísérletek, a TV-ben ha közvetítésre kerül az, ahogy valaki játszik, nem tekinthető hosszabb távon nézhetőnek. Más azért az, ha interneten nézünk egy streamet – ezt egy az egyben a televízióba átültetni csak olcsó költségű megoldás a 0-24 műsorra.

De talán magyar földön is lábat vethet az Overwatch, ha már nem tette volna meg. A játék szórakoztatónak tűnik, de mint ahogy korábban írtam, a kezdeti startnak fenn kell maradnia lendületileg a későbbiekben is, vagy különben egy idő után átváltanak a játékosok valami másra. Pl. a Battlebornra… jó, arra nem.

-V-

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu