Menu

Sony Xperia X – A telefon, amely nem tudja, pontosan kinek szól

TECH – Az Xperia X-et nagyon nehéz bekategorizálni az okostelefonok piacán. Miközben semelyik területen sem a legkiemelkedőbb, ugyanakkor közel sem a középkategóriás telefonok közé tartozik. Kicsit veszített is a Sony „mágiájából”, vagyis azokból az extra tulajdonságokból, amiért a cég termékeit szeretjük, ugyanakkor a remek kamera és a kiváló hangképességek révén így sokak szívét elnyerheti.

 

Az Xperia Z széria zászlóvivője és névadója az Xperia X nem a legerősebb modell a portfólióban – cserébe nem is a legdrágább. Az átalakított termékpalettán a cég egyes funkciók feláldozásával érezhetően csökkenteni tudta árait, és talán ez hozhat némi fellendülést az eladások tekintetében, amelyek a vállalat legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentésének tanúsága szerint az elmúlt időszakban jelentősen visszaestek.

Kezdjük azzal, hogy az X-re a vízállóság már nem érvényes jelző, pedig a felsőkategóriás Sony mobilok egyik húzófunkciója volt az IP68 minősítés. Ezen felül – bár ez nem érint minket, átérezhetjük a problémát – például az Egyesült Államokban egy licencprobléma miatt az ujjlenyomat-olvasó bár beépítésre került, nem használható, eleve ki van kapcsolva. A fentiek ismeretében érthető módon rengeteg kétséggel vágtam neki a tesztnek.

Külcsín

Egyszerű, de kellemes dizájnnal rendelkezett az Xperia X, bár kicsit apró méretű. A formaterv nem sokat változott, a Sony továbbra is az Xperiák jól ismert vonalvezetését hozza, anodizált fém hátlappal és ugyancsak fém hatású, ám valójában festett műanyag kerettel. Szerencsére a plasztik karima nem ront a prémium érzésen, az elöl üveg, hátul fém eszköz enyhén legömbölyített peremeivel kényelmesen, hűvösen simul az ember tenyerébe.

Arra mindenesetre érdemes odafigyelni, hogy az a bizonyos tenyér ne legyen túl száraz, és biztosan fogja a készüléket, a matt fémfelület ugyanis ellenkező esetben rendkívül csúszóssá teszi a telefont. A dizájn mindenesetre ezzel együtt tetszetős, akinek külsőre bejöttek a Sony korábbi modelljei az most sem fog csalódni A telefont továbbra is microUSB csatlakozón át tölthetjük és csatlakoztathatjuk a számítógéphez, nem kapott Type-C-t.

A készüléken felülre került egy zajszűrő mikrofon a 3.5 mm-es csatlakozó mellé, bal oldalon a SIM-kártya és a microSD kártya tálcáját találjuk, jobb oldalon pedig az ujjlenyomatszenzoros bekapcsoló gombot, a hangerőszabályzó gombokat és egy dedikált kameragombot. Az Xperia X emellett fém, unibody kialakítást kapott.

Látvány

A kijelző nagyon szép képet ad, noha csak FullHD felbontásról van szó. A Sony Xperia X kijelzője ugyanis 5.0 inches FullHD felbontású IPS LCD panel (AMOLED?). A teljesítményért egy Qualcomm Snapdragon 650 felelős, mely egy 6 magos chipset (2 x 1.8 GHz + 4 x 1.4 GHz), ehhez társul egy Adreno 510 grafikus gyorsító és 3 GB RAM memória.

Panaszra a színek terén sincs ok, noha egy AMOLED-es modellnél azért valamelyest fakóbb a megjelenítés – egyedül a maximális fényerő lehetne egy hajszállal izmosabb, erős napsütésben előfordulhat, hogy egy árnyékoló kezet kell segítségül hívni a hunyorgásmentes olvasáshoz.

Egyébként megér egy említést, hogy a Sony bár az Xperia X-szel, illetve általában az X sorozattal nem akar rekordokat döntögetni ezen a téren, a Xperia Z5 Premium modelljével továbbra is vezeti a mezőnyt, abban ugyanis egy 4K panel található.

Belbecs

Igaz az idei kötelező Qualcomm csúcslapka, a Snapdragon 820 kimaradt a repertoárból, szégyenkezni az Xperia X-nek sincs oka, motorháztetője alatt ugyanis egy Snapdragon 650 chip dolgozik, összesen hat processzormaggal: a kisebb teljesítményigényű feladatokat négy Cortex-A53 mag hivatott kiszolgálni 1,4 gigahertzes órajellel, a komolyabb iparosmunkához pedig a lapka két, tisztességes Cortex-A72 magot is tartalmaz, melyek 1,8 gigahertzen ketyegnek.

Szoftveres fronton a készülék Android 6.0 Marshmallow verziót kapott. Ez a rendszer már sokkal jobban optimalizálva, mint a Lollipop, nem tapasztaltam semmilyen akadozást, hibát, leállást, furcsaságot, a készülék gyorsan, gördülékenyen működött. Lent láthattok néhány képernyőképet a készülék felületéről.

Mosolyogj, fotózlak!

A Sony Xperia X előlapi kamerája 13 megapixelesre sikerült, amivel FullHD felbontásban rögzíthetünk, f/2.0 rekeszértékkel és 1/3″ szenzormérettel rendelkezik. Ami viszont érdekesebb, az a hátlapi kamera. Nagyon régóta 20.3 megapixeles modulok vannak az Xperia Z szériákban, most viszont váltott a Sony egy gyorsabb autófókusszal megáldott 23 megapixeles kamerára f/2.0 rekeszértékkel és 1/2.3″ szenzormérettel.

A szenzor határozottan szép képeket készít, az optikai képstabilizáció azonban kimaradt a funkciók közül. Ettől függetlenül Nagyon szép képeket készít a készülék kamerája, viszont nincs benne optikai képstabilizátor és 4K rögzítési lehetőség.

A kis drágaság

A Sony Xperia X tesztelésének nagy reményekkel vágytam neki, hiszen mégis a japán gyártó sokat megélt mobilrészlegének megújulásának első gyermekéről beszélünk. És a teszt jól is indult, ugyanis tesztalanyunk gyönyörű, minimalista okostelefon, ami az asztalra letéve egy megbonthatatlan, monolit blokkot képez, ezzel tekintélyt és erőt sugároz. A képernyőre rápillantva a gyönyörű színekkel és a széles dinamikatartománnyal azonnal rabul ejti a szemünket.

Sajnos az Xperia X a középkategóriás hardvere ellenére a csúcsmodellek árcédulájával rendelkezik, a legolcsóbb zug-GSM-ből is kb. 150000 forintért lehet elhozni.

Ha pedig normális garanciával, biztonságosan szeretnénk elhozni, akkor kb. 189990 forintot kell kipengetni, ami iszonyatosan sok pénz a fenti felhozatalért. Ennyiért lehet kapni Galaxy S7-et, Huawei P9-et, Xiaomi Mi 5-öt és LG G5-öt, amik több tulajdonságukban felülmúlják a felső-középkategóriás tesztalanyunkat, aminek kicsivel százezer forint fölött volna a reális ára.

-PS4Pro-

TECH – Az Xperia X-et nagyon nehéz bekategorizálni az okostelefonok piacán. Miközben semelyik területen sem a legkiemelkedőbb, ugyanakkor közel sem a középkategóriás telefonok közé tartozik. Kicsit veszített is a Sony „mágiájából”, vagyis azokból az extra tulajdonságokból, amiért a cég termékeit szeretjük, ugyanakkor a remek kamera és a kiváló hangképességek révén így sokak szívét elnyerheti.   Az Xperia Z széria zászlóvivője és névadója az Xperia X nem a legerősebb modell a portfólióban - cserébe nem is a legdrágább. Az átalakított termékpalettán a cég egyes funkciók feláldozásával érezhetően csökkenteni tudta árait, és talán ez hozhat némi fellendülést az eladások tekintetében, amelyek a…
Ha pedig normális garanciával, biztonságosan szeretnénk elhozni, akkor kb. 189990 forintot kell kipengetni, ami iszonyatosan sok pénz a fenti felhozatalért.

Xperia X

Dizájn - 6.5
Hardver - 7.1
Képernyő - 9.1
Audio - 7.1
Ár/érték - 6.2

7.2

KORREKT

Ha pedig normális garanciával, biztonságosan szeretnénk elhozni, akkor kb. 189990 forintot kell kipengetni, ami iszonyatosan sok pénz a fenti felhozatalért.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu