Sony Xperia X – A telefon, amely nem tudja, pontosan kinek szól

TECH – Az Xperia X-et nagyon nehéz bekategorizálni az okostelefonok piacán. Miközben semelyik területen sem a legkiemelkedőbb, ugyanakkor közel sem a középkategóriás telefonok közé tartozik. Kicsit veszített is a Sony „mágiájából”, vagyis azokból az extra tulajdonságokból, amiért a cég termékeit szeretjük, ugyanakkor a remek kamera és a kiváló hangképességek révén így sokak szívét elnyerheti.

 

Az Xperia Z széria zászlóvivője és névadója az Xperia X nem a legerősebb modell a portfólióban – cserébe nem is a legdrágább. Az átalakított termékpalettán a cég egyes funkciók feláldozásával érezhetően csökkenteni tudta árait, és talán ez hozhat némi fellendülést az eladások tekintetében, amelyek a vállalat legutóbbi negyedéves pénzügyi jelentésének tanúsága szerint az elmúlt időszakban jelentősen visszaestek.

Kezdjük azzal, hogy az X-re a vízállóság már nem érvényes jelző, pedig a felsőkategóriás Sony mobilok egyik húzófunkciója volt az IP68 minősítés. Ezen felül – bár ez nem érint minket, átérezhetjük a problémát – például az Egyesült Államokban egy licencprobléma miatt az ujjlenyomat-olvasó bár beépítésre került, nem használható, eleve ki van kapcsolva. A fentiek ismeretében érthető módon rengeteg kétséggel vágtam neki a tesztnek.

Külcsín

Egyszerű, de kellemes dizájnnal rendelkezett az Xperia X, bár kicsit apró méretű. A formaterv nem sokat változott, a Sony továbbra is az Xperiák jól ismert vonalvezetését hozza, anodizált fém hátlappal és ugyancsak fém hatású, ám valójában festett műanyag kerettel. Szerencsére a plasztik karima nem ront a prémium érzésen, az elöl üveg, hátul fém eszköz enyhén legömbölyített peremeivel kényelmesen, hűvösen simul az ember tenyerébe.

Arra mindenesetre érdemes odafigyelni, hogy az a bizonyos tenyér ne legyen túl száraz, és biztosan fogja a készüléket, a matt fémfelület ugyanis ellenkező esetben rendkívül csúszóssá teszi a telefont. A dizájn mindenesetre ezzel együtt tetszetős, akinek külsőre bejöttek a Sony korábbi modelljei az most sem fog csalódni A telefont továbbra is microUSB csatlakozón át tölthetjük és csatlakoztathatjuk a számítógéphez, nem kapott Type-C-t.

A készüléken felülre került egy zajszűrő mikrofon a 3.5 mm-es csatlakozó mellé, bal oldalon a SIM-kártya és a microSD kártya tálcáját találjuk, jobb oldalon pedig az ujjlenyomatszenzoros bekapcsoló gombot, a hangerőszabályzó gombokat és egy dedikált kameragombot. Az Xperia X emellett fém, unibody kialakítást kapott.

Látvány

A kijelző nagyon szép képet ad, noha csak FullHD felbontásról van szó. A Sony Xperia X kijelzője ugyanis 5.0 inches FullHD felbontású IPS LCD panel (AMOLED?). A teljesítményért egy Qualcomm Snapdragon 650 felelős, mely egy 6 magos chipset (2 x 1.8 GHz + 4 x 1.4 GHz), ehhez társul egy Adreno 510 grafikus gyorsító és 3 GB RAM memória.

Panaszra a színek terén sincs ok, noha egy AMOLED-es modellnél azért valamelyest fakóbb a megjelenítés – egyedül a maximális fényerő lehetne egy hajszállal izmosabb, erős napsütésben előfordulhat, hogy egy árnyékoló kezet kell segítségül hívni a hunyorgásmentes olvasáshoz.

Egyébként megér egy említést, hogy a Sony bár az Xperia X-szel, illetve általában az X sorozattal nem akar rekordokat döntögetni ezen a téren, a Xperia Z5 Premium modelljével továbbra is vezeti a mezőnyt, abban ugyanis egy 4K panel található.

Belbecs

Igaz az idei kötelező Qualcomm csúcslapka, a Snapdragon 820 kimaradt a repertoárból, szégyenkezni az Xperia X-nek sincs oka, motorháztetője alatt ugyanis egy Snapdragon 650 chip dolgozik, összesen hat processzormaggal: a kisebb teljesítményigényű feladatokat négy Cortex-A53 mag hivatott kiszolgálni 1,4 gigahertzes órajellel, a komolyabb iparosmunkához pedig a lapka két, tisztességes Cortex-A72 magot is tartalmaz, melyek 1,8 gigahertzen ketyegnek.

Szoftveres fronton a készülék Android 6.0 Marshmallow verziót kapott. Ez a rendszer már sokkal jobban optimalizálva, mint a Lollipop, nem tapasztaltam semmilyen akadozást, hibát, leállást, furcsaságot, a készülék gyorsan, gördülékenyen működött. Lent láthattok néhány képernyőképet a készülék felületéről.

Mosolyogj, fotózlak!

A Sony Xperia X előlapi kamerája 13 megapixelesre sikerült, amivel FullHD felbontásban rögzíthetünk, f/2.0 rekeszértékkel és 1/3″ szenzormérettel rendelkezik. Ami viszont érdekesebb, az a hátlapi kamera. Nagyon régóta 20.3 megapixeles modulok vannak az Xperia Z szériákban, most viszont váltott a Sony egy gyorsabb autófókusszal megáldott 23 megapixeles kamerára f/2.0 rekeszértékkel és 1/2.3″ szenzormérettel.

A szenzor határozottan szép képeket készít, az optikai képstabilizáció azonban kimaradt a funkciók közül. Ettől függetlenül Nagyon szép képeket készít a készülék kamerája, viszont nincs benne optikai képstabilizátor és 4K rögzítési lehetőség.

A kis drágaság

A Sony Xperia X tesztelésének nagy reményekkel vágytam neki, hiszen mégis a japán gyártó sokat megélt mobilrészlegének megújulásának első gyermekéről beszélünk. És a teszt jól is indult, ugyanis tesztalanyunk gyönyörű, minimalista okostelefon, ami az asztalra letéve egy megbonthatatlan, monolit blokkot képez, ezzel tekintélyt és erőt sugároz. A képernyőre rápillantva a gyönyörű színekkel és a széles dinamikatartománnyal azonnal rabul ejti a szemünket.

Sajnos az Xperia X a középkategóriás hardvere ellenére a csúcsmodellek árcédulájával rendelkezik, a legolcsóbb zug-GSM-ből is kb. 150000 forintért lehet elhozni.

Ha pedig normális garanciával, biztonságosan szeretnénk elhozni, akkor kb. 189990 forintot kell kipengetni, ami iszonyatosan sok pénz a fenti felhozatalért. Ennyiért lehet kapni Galaxy S7-et, Huawei P9-et, Xiaomi Mi 5-öt és LG G5-öt, amik több tulajdonságukban felülmúlják a felső-középkategóriás tesztalanyunkat, aminek kicsivel százezer forint fölött volna a reális ára.

-PS4Pro-

Xperia X

Dizájn - 6.5
Hardver - 7.1
Képernyő - 9.1
Audio - 7.1
Ár/érték - 6.2

7.2

KORREKT

Ha pedig normális garanciával, biztonságosan szeretnénk elhozni, akkor kb. 189990 forintot kell kipengetni, ami iszonyatosan sok pénz a fenti felhozatalért.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu