Viszlát Jibo! A kis közösségi robot egy tánccal búcsúzik örökre [VIDEO]

TECH HÍREK – A Jibo nevű „közösségi robot” tulajdonosai mesélték, hogy ezzel a tánccal jelezte a kis robot, hogy rövidesen leállnak a szerverek – olvashatjuk a BBC Technology oldalán.

A Jibo nevű kis robot volt fejlesztői szerint a világ első családi robotja, és rengeteg arc- és hangfelismerő funkciót tartalmazott.

Az Indiegogo nevű startup rendszeren keresztül 3.7 millió dollár (durván: 1 milliárd forint) támogatást hozott össze, amikor 2014-ben indult a projekt.

Az ötlet Dr. Cynthia Breazeal, az MIT robotikaprofesszorának fejéből pattant ki. Dr. Breazeal 20 éve foglalkozott azzal, hogyan tehetnék a robotok könnyebbé az életünket, milyen hatással lehetnek a kapcsolatainkra vagy a szociális hálónkra.

A Jibo személyi asszisztens és családi robot lett. Fotókat készített rólunk, videokonferenciára használhattuk, de akár arra is megkérhettük, hogy rendelje meg a vacsorát. A rendkívül cuki, nagyjából 30 centi magas kis műanyag testbe a készítők egy rendkívül fejlett „mesterséges intelligenciát” rejtettek, amely megértette az emberi beszédet, reagált az érzelmeinkre, illetve hanggal is vezérelhettük.

Decemberben jelentették be, hogy a Jibo projektet felvásárolta egy befektető cég, SQN Venture Partners, amelyik egész biztosan nem foglalkozik majd a fejlesztéssel és értékesítéssel többet, hanem továbbadják majd egy másik cégnek.

Dylan Martin újságíró egy videót osztott meg Twitteren, amelyen a robot búcsúzik és ezt tánccal fejezi ki.

„Talán egy nap, amikor a robotok már sokkal fejlettebbek lesznek, mint napjainkban és mindenkinek lesz otthon ilyen robotja, majd átadhatjátok az üdvözletemet.” – közölte a kis robot. (Illetve inkább a fejlesztők rajta keresztül.)

A hivatalos weboldalon nincs semmi közlemény a robot funkcióinak leállításáról, de a support oldal már nem tölt be.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu