GameStar Online: az elsők között az utolsó

VÉLEMÉNY – Na ez van, amikor vezető vagy egy online magazin kiadójánál, interjút adsz a médiának és nettó hü… akarom mondani, a „valóságnak nem igazán megfelelő állításokat teszel”: csúnyán ráfázol.

 

„Az első magyarországi játékportál volt a gamestar.hu.” – hallhatjuk Virágh Márton (mazur) büszke kijelentését abban az interjúban, amelyet a media1.hu-nak adott. (03.50-től lehet hallani az ominózus kijelentést.) Így tehát – kihívás elfogadva! – megpróbáltam összeszedni azokat az online gamer magazinokat, amelyek még 1999 – a GameStar megszületése – óta léteztek.

Kedves mazur, valahol érthető, hogy ekkora súlyos zöldséget állítasz, ugyanis sem a GameStar print, sem az online alapításakor nem voltál ott. Lehet, hogy érdemes lett volna megkérdezned veterán kollégákat (oh wait, olyanok már nem dolgoznak a lapnál, tettél róla), vagy talán Eiglesz Dénestől (Dínótól) is megérdeklődhetted volna, aki a PC Dome (a későbbi és jelenlegi PlayDome) online gamer magazin alapítója. De ha esetleg egyikükkel sem vagy már beszélőviszonyban, akkor, ha történetesen elcsattogsz a PlayDome oldalára, akkor az alábbi információt találod:

Ismét segítek (mert én ilyen joviális, jó fej vagyok, te pedig ugye az alapításkor nem voltál ott): maga a GameStar, úgy ahogy van, cakkumpakk, alle zusammen 1999 szeptemberében indult (nagyjából szeptemberben kezdtünk dolgozni rajta, az első lapszám pedig konkrétan 1999 októberében jött ki). Vagyis ez azt jelenti, hogy előtte GameStar, mint olyan, nem létezett. 1999 szeptembere előtt pedig nemcsak hogy internet, print újságok, azok internetes felületei, de! – és most tessék kapaszkodni! – teljesen különálló, online only, magyar gamer magazinok is voltak! No de vegyük sorra a ’99 előtt létező, magyar, online gamer portálokat.

PC Guru online

Az, hogy a print PC Guru 1992-ben indult (előtte lemezújság volt), azt a rajongók eddig is tudták. Az online részre viszont talán már kevesebben emlékeznek. Elég ehhez viszont bármilyen domain age checker oldalt megnézni (például ezt), hogy felfedezzük: még 1999 februárjában elindult az oldal, bő félévvel a gamestar.hu előtt.

A PC Guru Online korai időszakában talán nem volt annyira aktív, mint a GameStar Online és nem tudott akkora közösséget kovácsolni (ebben kétségtelenül nagyon jók voltunk – akkor is, amikor mazurt még nem vettük fel a laphoz külsősként), de az biztos, hogy időrendi sorrendben előbb volt, mint a gamestar.hu.

PlayDome.hu (volt PC Dome)

Világosan emlékszem arra a pillanatra, amikor 1998-ban Dinó ránk nézett abban az autóban, amivel eljöttünk a PC ZED szerkesztőségéből (talán Del-é volt és volt olyan jó fej, hogy eldobott a Móricz Zsigmondig) és bejelentette, hogy új online gamer oldalt indít, PC Dome néven. A PC Dome-ot is le lehet ellenőrizni domain age check oldalakkal, 1998-ban lett regisztrálva és szinte azonnal indult is.

Az oldalt később Dínóék átnevezték PlayDome-ra, hogy nyilván a konzolos tartalmat jobban lefedje, de attól még a PC Dome 1998 óta létezett és aktív is volt, olyannyira, hogy amikor még nem volt saját fórumoldala a GameStarnak, az olvasókkal a Playdome.hu odalán tudtunk beszélgetni az éppen aktuális lapszámról.

HC Gamer

Nem esküszöm meg rá, hogy ez lett volna az első magyar gamer online magazin, de az biztos, hogy a GameStar előtt már bőven létezett. Sajnos konkrét információkat egyelőre nem találtam róla, de egy 2003-as Gamekapocs (HWSW) fórumbejegyzés szerint akkor már „hét éve” (tehát gyors matek után 1996 óta) megvolt, és eme hozzászólás alapján tényleg ez volt az első magyar online gamer portál, korántsem a GameStar, ahogy mazur elvtárs állítja.

Duplagondol

Kedves mazur! Szívesen! Ha bármi kérdésed van még, fordulj nyugodtan GameStar-os ex-kollégádhoz, akit véletlenül „kifelejtettél” a lap volt munkatársainak felsorolásából az utolsó lapszámból, és aki játékrovat-szerkesztőként még a 2000-es évek legelején egy borzasztóan rossz pillanatában (amelyet azóta keservesen megbánt), külsősként felvetetett téged a laphoz.

Azt állítani nyilvánosan, hogy a GameStar az első magyar gamer online magazin volt, nemcsak egyszerűen elég nagy égés, hanem a KOMPLETT LEBŐGÉS kategória. Nemcsak neked, nemcsak nekünk, volt kollégáidnak, de az EGÉSZ GameStar brandnek is. Hiába tűnik el hirtelen – huss! – a magyar GameStar Wikipédia oldala (vajon miért is?), attól mi még emlékszünk a ’99 előtti időkre. Ráadásul azt is szokták mondani, hogy az „internet nem felejt”.

Mi sem felejtünk. Én sem felejtek.

„Maradtam tisztelettel”,

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu