Mátrix: Feltámadások – Minden, amit az eredeti trilógiáról tudni kell

RETRO MOZI – A várva várt Mátrix: Feltámadások közel két évtizeddel az eredeti trilógia megjelenése után érkezik. Itt van minden információ, amivel felzárkózhatsz a következő filmig, amelynek kritikáját jövő csütörtökön osztjuk meg veletek.

 

 

A Mátrix-sorozat egy disztópikus sci-fi sorozat, amely azt a koncepciót járja körül, hogy a világ, amelyben élünk, csak egy szimuláció. Az eredeti trilógia – Az Animatrix kivételével – Neo és az ő útja körül forog, hogy elpusztítsa a Mátrixot és mindenkit felszabadítson. A Wachowski testvérek által írt és rendezett Mátrix-franchise-t a kritikusok is dicsérték, és hatalmas közönségi és kasszasiker volt. A Mátrix, a Mátrix – Újratöltve

és a Mátrix: Forradalmak mind tervezett folytatások voltak, amelyek tovább bővítették a franchise-t. A sorozatról azt hitték, hogy a Mátrix: Forradalmak után véget ért 2003-ban, de a Wachowskiak mindannyiunkat megleptek a Mátrix: Feltámadások 2021-es visszatérésével.

 

A Mátrix: Feltámadások hivatalos bejelentése 2021 tavaszán érkezett meg, ami rengeteg várakozással töltötte el a rajongókat. A hivatalos trailerek 2021 őszi megjelenése után a rajongók ismét várhatják kedvenc karaktereik visszatérését. Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss és még Jada Pinkett-Smith visszatérését is megerősítették a franchise új részében, ami még nagyobb várakozásra ad okot, hogy vajon mit hoz az új film a sorozatba. Mivel ugyanazok az írók és rendezők állnak a film mögött, ugyanolyan hangulatra és zöld árnyalatra számíthatunk, mint az eredeti filmekben, valamint az eredeti trilógiában látott hardcore akciójelenete sem hiányoznak majd. A sorozat legújabb részét várva, íme minden, amit az eredeti trilógiáról tudni kell.

 

 

Mátrix

 

Az első Mátrix a 20. századfordulón jelent meg. Nagyjából ekkoriban keringett az Y2K-összeesküvés is, amikor úgy gondolták, hogy minden technológia összeomlik, és a levegőben lévő műholdak és repülőgépek a Földre zuhannak. A Mátrix nem csak koncepciójában volt forradalmi, hanem egy hihető koncepciót is képviselt – és képvisel ma is. Az eredeti film Neóról, egy hackerről szól, aki normális életet él, amíg egy nap Morpheous és Trinity rá nem talál. Morpheus felajánlja neki az igazságot, Neo pedig elfogadja azt, és kiszabadul a Mátrixból. Felfedezi, hogy a Föld felszíne már nem lakható, mivel az emberek által létrehozott mesterséges intelligencia elpusztította, amit az emberek megpróbáltak kiirtani, de nem sikerült nekik.

Az egész film az ő útját követi, hogy felfedezze a célját és a próféciát, amely szerint Neo lesz az, aki elpusztítja a Mátrixot. Neo eleinte megbánja döntését, hogy elhagyta a Mátrixot, de végül elkezd hinni magában és a próféciában. Kétségei visszatartják őt attól, hogy teljes mértékben kiélje a benne rejlő lehetőségeket, és még mások is kételkedni kezdenek benne. Morpheous belé vetett rendíthetetlen hite az, ami arra készteti Neót, hogy higgyen önmagában, és megmentse a valódi embereket a katasztrófától. A film végére Neo elfogadja A kiválasztottként viselt felelősségét, és megtanulja a Mátrix szabályait olyannyira meghajlítani, hogy a filmből ismert módon ki tudja kerülni a golyókat, sőt megtanul repülni is a rendszeren belül.

 

 

Mátrix – Újratöltve

 

A Mátrix – Újratöltve a Mátrix közvetlen folytatása, amely 2003-ban jelent meg, ugyanabban az évben, mint a folytatása, a Mátrix forradalmak. Az eredeti film eseményei után követi Neót, és megmutatja, hogyan élnek az emberek a Földön, a Zionban. Ízelítőt kapunk a „normális” életből, látva, hogy hány ember van, aki még soha nem csatlakozott a Mátrixhoz. Azt is láthatjuk, hogy Neo teljes kapacitással működik a Mátrixban, elképesztő akciójelenetekkel, ahogy azon dolgozik, hogy megvédje Ziont az őrszemektől, és ehhez átverekszi magát a Mátrixon és a benne lévő programokon.

A Mátrix – Újratöltve című filmben nagyobb betekintést nyerünk Neo céljába és a sorsáról szóló próféciába is. Végül kiderül, hogy nem ő az első, aki megpróbálja megmenteni az emberi fajt a teljes kihalástól, és kiirtani az őrszemek seregét, ahogyan azt az Építész elmagyarázta. Tehát bár ő az Egy, nem ő az első „Az Egy”, de ettől még a célja nem lesz kevésbé fontos. A Mátrix – Újratöltve mindent megad nekünk, amit az eredetiben megkaptunk, és még annál is többet. (Még ha azért nem is annyira jó a folytatás, mint az első részt.) Jól megkoreografált akciójelenetek, és a CGI használatával nagyobb a rugalmasság a golyók elkerülésénél, például amikor Neo a tengernyi Smith ügynök ellen harcol, vagy amikor az albínó ikrek az építészeten keresztül az áldozataikhoz igyekeznek. A Mátrix – Újratöltve igazán egyben igazán feszült és izgalmas folytatás és a film végén lévő cliffhanger miatt mindenki izgul, hogy mi lesz Neo sorsa.

 

 

Mátrix: Forradalmak

 

A Mátrix: Forradalmak a trilógia utolsó installációjának készült, nem sokkal a Mátrix – Újratöltve után került a mozikba. Neo egy furcsa, számára ismeretlen végtelenbe zárva csapdába esett, és meg kell találnia a kiutat. Eközben Zion lakói mindent megtesznek, hogy feltartóztassák az őrszemek seregét, amíg Neo el nem pusztítja az őrszemeket. Mindennek tetejébe Smith meglepő módon visszatér, és Neo útjába áll, hogy beteljesítse a próféciát. A Mátrix Forradalmak visszahozza a Merovingot, Niobét, Morpheust és az első két film eredeti szereplőgárdájának további tagjait, miközben Zion a legjobb tudása szerint küzd az őrszemek ellen.

A Mátrix Forradalmak talán kevesebb akciót tartalmaz, mint elődjei, de minden egyes fordulat izgalmával fenntartja az érdeklődést. A film azzal zárul, hogy a Mátrixot újraindítják, és Neót visszacsatolják a Matrixra. Zion megmenekül az őrszemektől, de Neo jövője ismeretlen, így a befejezés meglehetősen kétértelmű marad. A Mátrix Feltámadás trailerek alapján már most biztosra vehető, hogy Neo vissza lett csatolva, és újra meg kell találnia a kiutat: itt az idő egy újabb utazásra a nyúl üregébe!

 

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu