Yippee-ki-yay, Bruce Willis – A hollywoodi sztár tíz legjobb filmje, rangsorolva

VÉLEMÉNY – Bruce Willis filmes karrierje talán elég csúnya, lefelé ágazó ívet vett, hiszen nemrég külön Arany Málna kategóriát is kapott az utóbbi pocsék nyolc filmje miatt, ám egykoron hatalmas sztár volt, igazi ikonikus filmekkel. Nézzük meg Willis minden idők legjobb filmjeit.

 

Bruce Willis sok filmrajongó számára a par excellence akciósztár. Amikor Willis elvállalta John McClane szerepét a Drágán add az életed! című filmben, hamar eldőlt, hogy Hollywood következő egyik legnagyobb akciósztárjává válik. A Drágán add az életed! hatalmas siker volt, és elindított egy franchise-t, amelyhez sokáig készültek folytatások. Willis ezután számos akciófilmben szerepelt, többek között Az ötödik elem, Az ostrom, Armageddon és még sok más filmben. Bár Willis az akciófilmjeiről ismert, nagyon tehetséges drámai színész is. Karrierje minden műfajra kiterjedt, beleértve a vígjátékot, a sci-fit és a drámát is. Pályafutása során Willis két Primetime Emmyt és egy Golden Globe-ot nyert a Holdfény című tévésorozatban nyújtott alakításáért.
Willis 1955-ben született a nyugat-németországi Idar-Obersteinben, munkáscsaládban. Willis színészet iránti szeretete a középiskolai színjátszó klubhoz való csatlakozásakor ébredt fel. A Montclair State University drámatagozatára járt, de 1977-ben otthagyta az iskolát, hogy New Yorkban folytassa színészi karrierjét. Ott a manhattani Kamikaze bárban pultosként tartotta fenn magát. 1984-ben Willis elvállalta Eddie főszerepét a Fool For Love című off-Broadway produkcióban. Karrierjét Kaliforniában folytatta, és olyan televíziós sorozatokban szerepelt, mint a The Twilight Zone és a Miami Vice. Az első nagy áttörést 1985-ben érte el, amikor szerepet kapott a Moonlighting című televíziós sorozatban. Azóta Willis számos ikonikus szerepben láthattuk a képernyőn, és sokáig Hollywood egyik legnagyobb filmsztárjává volt.

Sajnos, az utóbbi években karrierje egyre inkább lefelé hanyatlott, ahogy egyre több, hihetetlenül ócska, zsé kategóriás filmben vállalt szerepet. Nemrég írtunk arról is, külön kategóriát kapott a legrosszabb filmeket díjazó Razzie Awards idei listájának, az elmúlt évben elkészült, nyolc (!) pocsék filmjéért.
Talán épp ezért is érdemes most kicsit visszagondol Bruce Willis korábban gazdag karrierjének tíz legjobb filmjére. Gyorsan tegyük azt is hozzá, hogy nem volt könnyű a választás, hiszen amennyire mélyponton van most Willis karrierje, akkor hatalmas sztár volt annak idején, nagyszerű alakítások tömkelegével, amelyből nagy nehezen szedtük csak össze a – szerintünk – tíz legjobbat.

 

 

10. 16 utca (2006)

 

A 16 Blocks Jack Mosley-t (Willis), egy alkoholista zsarut követi, akinek egy tanút, Eddie Bunkert (Mos Def) kell a bíróságra kísérnie. A dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan tervezték, és Mosley erőszakos harcban találja magát, amikor korrupt zsaruk próbálják megállítani. A filmet az elismert filmrendező, Richard Donner rendezte, és Mos Def fantasztikus mellékszereplését mutatja be. Ez a film az 1977-es Clint Eastwood-film, A vesszőfutás remake-je. Bruce Willis karaktere a film során érezhetően sántít, és a realizmus érdekében a színész egy nagy kavicsot tett a cipőjébe a forgatás alatt.

 

 

9. Sin City (2005)

 

Robert Rodriguez és Frank Miller képregényei alapján készült Sin City című dögös noir krimiben Willis játssza Hartigan rendőrtisztet, egy idősödő zsarut, aki elszántan próbálja megakadályozni, hogy egy gyerekgyilkos a negyedik áldozatát is követelje. Willis tökéletesen játssza a szerepet, és tökéletesen hozza a Miller ultra-erőszakos és sötét történetéhez szükséges keménységet. Willis később újra eljátssza Hartigan szerepét a Sin City című előzményfilmben: A Dame to Kill For (2014) című filmben.

 

 

8. Az ötödik elem (1997)

 

Az 1990-es évek egyik legszórakoztatóbb és legakciódúsabb sci-fi filmjében, Az ötödik elemben a futurisztikus taxisofőr Korben Dallas (Willis) követi, amint Leeloo-val (Milla Jovovich) összefogva megakadályozza, hogy egy kozmikus gonosz Zorg (Gary Oldman) kezébe kerüljön. Ez Willis egyik legpisztolyosabb filmje, az esztétika és a díszletek pedig a legjobbak közé tartoznak a sci-fi műfajban. A filmet az Oscar-díjra jelölték a legjobb hangvágási effektek kategóriájában, és hihetetlen mellékszereplőkkel, köztük Chris Tuckerrel és Ian Holmmal készült. Bár Willis kissé hezitált, hogy elvállalja-e a szerepet, miután Hudson Hawk és Billy Bathgate rosszul szerepelt a kritikusok és a jegypénztárak körében, mindössze két órával a forgatókönyv elolvasása után elvállalta a szerepet.

 

 

7. Holdfény királyság (2012)

 

Willis a korábbi szerepeihez képest egy másfajta zsarut alakít Wes Anderson Moonrise Kingdom című filmjében. A film pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól és a közönségtől egyaránt, jelenleg 94%-os értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on, és Oscar-jelölést kapott a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. A történet Sam (Jaren Gilman), egy lázadó gyerek történetét követi, aki megszökik élete szerelmével, Suzynak (Kara Hayward). Sharp kapitánynak (Bruce Willis) másokkal együtt meg kell próbálnia felkutatni és hazahozni a fiatal párt. Ez lenne a második film, amelyben Bruce Willis Harvey Keitel mellett játszik, az első a Ponyvaregény volt 1994-ben.

 

 

6. Die Hard 3 Az élet mindig drága (1995)

 

Bár ma már nem annyira kedvelt vagy jó, mint az első film, a Die Hard with a Vengeance (Halálos iramban bosszúból) elég nagy előrelépés volt a Die Hard 2-höz képest. John McTiernan visszatért a rendezői székbe, és Samuel L. Jacksonnal egészítette ki a stábot, valamint Jeremy Ironsszal, aki a Die Hardból ismert ikonikus gonosztevő, Hans Gruber testvérét alakította. Willis és Jackson között fantasztikus a kémia, és a franchise néhány legjobb sora is felbukkant ebben a filmben. Az akciójelenetek is nagyszerűek voltak, és a film hatalmas kasszasiker volt: 366 millió dollárt hozott vissza a 90 millió dolláros költségvetésével szemben, így 1995-ben ez volt a legtöbb bevételt hozó film világszerte. A film témája némi visszhangot váltott ki, mivel a terrorista cselekmények nagyon hasonlítottak az Oklahoma City-i robbantáshoz, amely pontosan egy hónappal a film bemutatása előtt történt.

 

 

5. A sebezhetetlen (2000)

 

M. Night Shyamalan Törhetetlen című filmje David Dunnt (Bruce Willis), egy biztonsági őrt követi, aki felfedezi, hogy emberfeletti erővel és kitartással rendelkezik. Elijah Price (Samuel L. Jackson) vezetésével Dunn eligazodik újonnan szerzett képességei között, és megtanulja, hogyan használhatja azokat jóra. Shyamalan filmje érdekes megközelítése volt a szuperhősök mitológiájának, és a rendező két folytatást is készített: Split és az Üveg. Willis és Jackson a Pulp Fictionben és a Die Hard with a Vengeance című filmekben is együtt játszottak.

 

 

4. Tizenkét majom (1995)

 

Terry Gilliam sci-fi eposza James Cole (Bruce Willis) történetét meséli el, aki egy elítélt, akit visszaküldenek az időben, hogy információkat szerezzen egy ember által okozott vírusról, amely majdnem kiirtotta az egész emberi populációt. A tizenkét majom című filmet Gilliam zseniálisan rendezte, Willis pedig fantasztikus alakítást nyújt benne. A filmet a kritikusok elismeréssel fogadták, jelenleg 88%-os értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on, és az Oscar-díjra jelölték a legjobb jelmeztervezés kategóriában. Brad Pitt első Oscar-jelölését érdemelte ki mellékszereplői alakításáért.

 

 

3. A hatodik érzék (1999)

 

A hatodik érzék tette fel M. Night Shyamalant a térképre, és a filmet hat Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb filmnek járó díjra. A történet Cole-t (Haley Joel Osment) követi, egy fiút, aki képes szellemeket látni és szellemekkel kommunikálni, és egy Malcolm Crowe nevű gyermekpszichiátertől (Bruce Willis) kér segítséget. Willis fantasztikus drámai alakítást nyújt Osmenttel szemben, a film pedig a történelem egyik legikonikusabb csavaros befejezését nyújtja.

 

 

2. Ponyvaregény (1994)

 

Willis játssza Butch-ot, a kemény bokszolót, aki menekül, Quentin Tarantino Pulp Fiction című filmjében. A film minden idők egyik klasszikusa, melyben van dráma, erőszak, vígjáték és még sok minden más. A Pulp Fiction 1994-ben elnyerte az Arany Pálmát, valamint hét Oscar-jelölést is kapott, és a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat is elnyerte. Butch a film „Az aranyóra” című fejezetének középpontjában áll, Willis pedig véres és komor alakítást nyújt. Bár eredetileg Matt Dillont akarták a szerepre, Tarantino Willisnek ajánlotta fel a szerepet, miután csalódott volt, hogy helyette John Travolta kapta meg Vincent Vega szerepét.

 

 

1. Drágán add az életed! (1988)

 

Bruce Willis örökre ismert lesz John McClane szerepéről, a gyors észjárású zsaruról, aki karácsony este egy egész irodát ment meg egy csapat terroristától. A Drágán add az életed! elejétől a végéig tartogat izgalmakat, de a film leginkább a Jonathan Hensleigh által írt fantasztikus forgatókönyvnek, az érdekes karaktereknek, valamint a dráma és a vígjáték kiegyensúlyozott keverékének köszönhetően tündököl. A Drágán add az életed! egy klasszikus akciófilm, és bár vannak szkeptikusok vele kapcsolatban, de remek karácsonyi filmnek is tekinthető.

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu