Karácsonyi kézikonzol kalauz – Az öt legjobb kézi játékgép 2023-ban

TECH TESZT – Amikor a karácsony közeleg, sokan fejtörést okoznak a tökéletes ajándékok kiválasztásával. A videojátékok világa számtalan lehetőséget kínál, különösen a kézi játékkonzolok terén. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az idei év legjobb handheld konzoljait, hogy segítsünk a választásban. Legyen szó a lenyűgöző grafikáról, hosszú akkumulátor-élettartamról vagy egyedi funkciókról, mindenki találhat magának valót.

 

 

A kézi játékkonzolok világa rohamosan fejlődik, és napjainkban már nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek a készülékek tökéletes társak utazáshoz, vagy akár otthoni kikapcsolódáshoz a kanapén, vagy az ágyban fekve. Az idei év legjobb handheld konzoljai kiváló teljesítményt, lenyűgöző grafikát és sokoldalúságot kínálnak. Az alábbiakban öt olyan modellt mutatunk be, melyek kiválóan alkalmasak a karácsonyi ajándékozásra: a Steam Deck, Nintendo Switch, ASUS Rog Ally, Lenovo Legion Go, és az Ayaneo Kun. Mindegyik modell egyedi jellemzőkkel rendelkezik, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

 

A Baldur's Gate 3 tökéletesen játszható Steam Deck-en - ha egyszer kijavítod az összes crash-bugot...

 

  1. A Steam Deck világa: OLED és LCD képernyővel

 

A Steam Deck az egyik legnépszerűbb kézi játékkonzol a piacon, melyet a Valve gyárt. 2023-ban is töretlen népszerűségnek örvend, hiszen értékesítései már több millió darabra rúgnak. Két fő változatban érhető el: az OLED és az LCD verzióban.

Az OLED változat lenyűgöző képminőséggel rendelkezik, magasabb árcédulával, de cserébe kiváló kontrasztot és színmegjelenítést kínál. A 512 GB-os változat ára körülbelül 569 dollár, míg az 1 TB-os változaté 679 dollár körül mozog. Ezenfelül a Steam Deck OLED verzióját felszerelték gyorsabb RAM-mal és processzorral, valamint hosszabb akkumulátor-élettartammal is.

Az LCD változat kedvezőbb áron, a legolcsóbb 369 dollárért kapható, és bár nem éri el az OLED modell képminőségét, mégis jól teljesít a hétköznapi használat során. IPS panelje széles betekintési szögeket és pontos színeket biztosít. A 256 GB-os Steam Deck elég erős ahhoz, hogy futtassa a legtöbb Steam játékot, még a nagyobb AAA címeket is, mint például az Elden Ring vagy a Cyberpunk 2077. Azonban a készülék hőtermelése és a nem kiemelkedő akkumulátor-élettartam is figyelemre méltó tényezők.

A Steam Deck szoftveres oldala is kiemelkedő, a SteamOS-en fut, ami egyedi Linux disztribúció. Ez lehetővé teszi a Windows PC játékok futtatását a konzolon, mintha csak egy emulátor lenne. A SteamOS felhasználóbarát felületet kínál, egyszerűen hozzáférhető játékkönyvtárral és beállításokkal. A Remote Play funkció segítségével pedig bármely AAA címet élvezhetjük a könyvtárunkból, amennyiben rendelkezünk jó internetkapcsolattal.

A Steam Deck tehát mind OLED, mind LCD változatban, kiváló választás lehet a karácsonyi ajándékozáshoz. Mindkét modellnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így a választás függ az igényektől és a költségvetéstől is. Az OLED modell magasabb képminőséget és jobb teljesítményt kínál, míg az LCD változat kedvezőbb árú, de kevésbé lenyűgöző képminőséggel rendelkezik.

 

Az új Nintendonál a különbségeket nemcsak az új képernyő, hanem a továbbfejlesztett hangzás terén is érezhetjük.

 

  1. Nintendo Switch: A sokoldalúság mestere

 

A Nintendo Switch, a világszerte népszerű Nintendo által gyártott kézi játékkonzol, három változatban kapható: a standard Nintendo Switch, a Nintendo Switch Lite és a Nintendo Switch OLED. Mindhárom változat egyedi élményt kínál, attól függően, hogy a játékosok milyen típusú játékstílust részesítenek előnyben.

A standard Nintendo Switch egy hibrid konzol, amit kézben tartva és a TV-hez csatlakoztatva is lehet használni. Ez a változat különösen népszerű azok körében, akik rugalmasságot és változatosságot keresnek. A standard modell képességei közé tartozik a Joy-Con kontrollerek leválasztása, ami többjátékos módokban való játékot tesz lehetővé. Magyarországi ára körülbelül 110 000 – 130 000 forint között mozog.

A Nintendo Switch Lite egy kompakt, csak kézben használható változat, amely nem csatlakoztatható a TV-hez. Kisebb és könnyebb, így ideális választás azok számára, akik sokat utaznak, és egy hordozhatóbb opciót keresnek. Hátránya, hogy nem támogatja a Joy-Con kontrollereket, ami korlátozza a többjátékos élményt. Ennek az ára Magyarországon körülbelül 80 000 – 100 000 forint között van.

A legújabb változat, a Nintendo Switch OLED, egy 7 hüvelykes OLED képernyővel büszkélkedik, amely kiváló képminőséget és kontrasztot nyújt. Ez a modell ideális azoknak, akik a legjobb vizuális élményt keresik a játékokhoz. Az OLED változat ára Magyarországon körülbelül 140 000 – 160 000 forint között alakul.

Minden Nintendo Switch változat nagy népszerűségnek örvend a hatalmas játékkatalógusnak köszönhetően, amely olyan címeket tartalmaz, mint a „The Legend of Zelda: Breath of the Wild”, „Super Mario Odyssey”, és „Animal Crossing: New Horizons”. Azonban, fontos megjegyezni, hogy a különböző modelleknek vannak korlátozásai, mint például a Lite változat nem TV-hez csatlakoztathatósága vagy az OLED modell magasabb ára.

Összességében a Nintendo Switch család minden tagja kiváló választás a kézi játékkonzolok piacán, sokoldalúságuk és a Nintendo exkluzív játékainak széles választékuk miatt. A döntés a személyes preferenciákra és a költségvetésre esik vissza, figyelembe véve a különböző modellek előnyeit és hátrányait.

 

 

  1. Lenovo Legion Go: Ha a méret a lényeg, nagy kijelző és nagy teljesítmény elvarázsolhat

 

A Lenovo Legion Go egy masszív, kézi játékkonzol, melyet a Lenovo gyárt. Az eszköz egy 8.8 hüvelykes QHD+ IPS 10-pontos érintőképernyővel büszkélkedik, 16:10 képarányban és 2560×1600 felbontással. A kijelző fényereje 500 nit, és 60 vagy 144Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik. A készülék méretei és súlya miatt inkább nagyobb kezű felhasználóknak ajánlott, de kényelmes fogást biztosít hosszabb játékperiódusok során is.

A Legion Go két USB-C 4 porttal, microSD-kártyaolvasóval, 3.5mm-es audio jackkel, valamint egy kihajtható állvánnyal rendelkezik. A két levehető kontroller számos testreszabási lehetőséget kínál, beleértve a FPS módot, ami a jobb kontrollert egérként használhatóvá teszi. A készülék hátsó részén található állvány segítségével különböző módokban használható, beleértve a Battle Station módot, amely lehetővé teszi kiegészítők, mint például dokkoló vagy monitor csatlakoztatását.

A Legion Go legnagyobb előnye a nagyméretű kijelzője, ami jelentős előnyt jelent a versenytársakhoz képest, mint például a Steam Deck vagy az ASUS ROG Ally. A nagyobb kijelző méret miatt a játékok és egyéb tartalmak vizuálisan sokkal élvezhetőbbek. Az SSD cserélhető, így a felhasználók szükség esetén gyorsabb meghajtóra cserélhetik.

A Lenovo Legion Go azonban nem mentes a hibáktól. A nagy méret és súly miatt néhány felhasználó számára kényelmetlen lehet, különösen kisebb kezű vagy gyermekjátékosok számára. A játékok ritkán érik el a 144Hz-es frissítési frekvenciát, így a magasabb frissítési ráta előnye korlátozott. Az eszköz hordozhatóságát is befolyásolhatja a méret és a súly, útközben tömegközlekedésen például körülményes elővenni és használni.

Másrészről a Windows 11 alapú felhasználói felület rendkívül vacak: nehézkesen kezelhető és bugos, bizonyos funkciókat szenvedés megtalálni, vagy nem működnek megbízhatóan, mint például a játékok fps számlálója.

A Lenovo Go különlegessége még, hogy 3 hónapos Xbox Game Pass Ultimate csomagot is tartalmaz.

 

A Doom Eternal, amely még a Nintendo Switch-en is remekül fut, az Ally-n alig játszható volt. A Wired szerint az Ally nem éri meg az árát, és messze elmarad a Steam Decktől.

 

  1. ASUS Rog Ally: Innovatív, de nem hibátlan

 

Az ASUS Rog Ally, amely 2023-ban került piacra, egy modern, nagy teljesítményű kézi játékkonzol, amely Windows 11 operációs rendszert, AMD Ryzen Z1 Extreme processzort, és 8,6 Teraflops teljesítményt kínál. Ezek a specifikációk rendkívül vonzóvá teszik a konzolt a nagy teljesítményű játékokhoz, de ezek az előnyök árnyékot vetnek néhány hátrányra is.

A 120Hz-es frissítési frekvenciájú Gorilla Glass Victus érintőképernyő, 16GB LPDDR5 memória és 512GB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD biztosítják az élénk képmegjelenítést és a gyors tárhelyet. Azonban a konzol nehézsége és mérete miatt nem a legkényelmesebb a hosszú távú használat során, különösen utazás közben. Továbbá, a magas teljesítmény miatt a készülék hajlamos a gyors akkumulátor-merülésre és a túlmelegedésre, ami befolyásolhatja a játékélményt.

A Command Center és az Armoury Crate funkciók lehetővé teszik a teljesítmény személyre szabását és az állapot monitorozását, de ezek a szoftverek néha instabilak lehetnek, ami frusztrációt okozhat a felhasználóknak. Negatívum még, hogy Micro SD kártyák a rossz hátalakítás miatt „megsülhetnek”.

Magyarországi árak tekintetében, az ASUS Rog Ally közelítőleg 260 000 – 300 000 forintba kerül, ami meglehetősen magas árkategóriát képvisel a kézi játékkonzolok piacán. Ez az ár tartalmazza a 3 hónapos Xbox Game Pass Ultimate csomagot is, ami bónusz a játékosok számára, de nem feltétlenül indokolja az árat a költségtudatos vásárlók számára.

Az ASUS Rog Ally tehát egy erőteljes és innovatív eszköz, de a magas ár, a nehézség és a potenciális hőtermelési problémák miatt fontos, hogy a vásárlók mérlegeljék, vajon ezek a tényezők milyen mértékben befolyásolják az ő igényeiket és elvárásaikat egy kézi játékkonzoltól.

 

TECH HÍREK - Az Asus ROG Ally-hoz képest kétszer nagyobb fogyasztású módon az Ayaneo handheld PC-je megtáltosodik.

 

  1. Ayaneo Kun: Bivalyerős, de méregdrága

 

Az Ayaneo Kun egy Windows játék-kéziszámítógép, amelyet a kínai Ayaneo cég gyárt. A Kun egy 8,4 hüvelykes érintőképernyővel, két érintőpárnával és egy hatalmas 75 wattos akkumulátorral rendelkezik, amely akár 10 órás üzemidőt is biztosíthat. A Kun egy magas teljesítményű AMD Ryzen 7 7840U processzort, egy Radeon 780M grafikus kártyát és egy ujjlenyomat-olvasót is tartalmaz, amelyekkel a legújabb játékokat is futtathatjuk.

A Kun könnyen teljes PC-ként is használható, ha egy külső monitorhoz, billentyűzethez és egérhez csatlakoztatjuk, de magas ára miatt érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen funkciókat szeretnénk egy kéziszámítógéptől. A Kun a Steam Deck legfőbb versenytársa, amelyhez hasonlóan két érintőpárnával és nagy képernyővel rendelkezik, de ez a generáció újabb hardverével, a 54 wattos TDP-vel és a 75 wattos akkumulátorral az egyik legfejlettebb Windows játék-kéziszámítógép a piacon.

A Kun az USA-ban 999 dollártól indul (magyarországi ár és forgalmazás nem ismert), ami meglepően közel van más Ayaneo modellekhez, de elég drága ahhoz, hogy gondosan megválogassuk a kéziszámítógéptől elvárt funkciókat. A Kun egy nagyszerű választás a Windows játékok rajongóinak, akik egy kompakt, de erős kéziszámítógépet keresnek, de a Steam Deck olcsóbb és szélesebb játékkínálatot kínál. A Kun egy innovatív és lenyűgöző termék, amely megmutatja, hogy milyen lehetőségek rejlenek a kéziszámítógépekben.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu