Hisense 65UXKQ – A Mini LED ULED látvány diadala

TECH TESZT – A Hisense a Mini LED ULED technológiát kicsit borsos áron hozza a felsőkategóriába, viszont rendkívül élvezetes eredményekkel. Az 65UXKQ bemutatja, hogy a Hisense képes gyorsan tanulni és fejlődni továbbfejleszteni ez eddigi modelljei képességeit. A mostani tévé érkezésével a Hisense újraértelmezi, hogy mit is jelent valójában az ár-érték arány ebben a technológiai szegmensben, miközben igazolja, hogy a Mini LED képes meghódítani a középkategóriát is.

 

 

Könnyű lenne azt hinni, hogy a televízióipar egyre inkább az OLED-alapú technológiák felé hajlik, különösen az idén, amikor az új MLA és QD változatok az OLED-et egészen új szintre emelik. Az igazság azonban az, hogy a Mini LED képernyőknek, amelyek magas fényerőt képesek kombinálni jó kontraszttal versenyképes árakon, nagy a potenciálja, ami azt jelenti, hogy ez a technológia nem tűnik el.

Ennek bizonyítékaként a Hisense idén kiterjesztette Mini LED kínálatát a 2022-ben egyetlen U8H sorozatra, három sorozatra 2023-ra. Közülük is kiemelkedik az itt bemutatott 65 hüvelykes 65UXKQ.

 

 

Összeszerelési mizériák

 

Mielőtt elkezdeném a tesztet, muszáj elmesélnem, hogy közel sem volt könnyű művelet a nagy méretű, elegáns, de rendkívül nehéz tévét. A legnagyobb problémát nem is önmagában a súlya okozta, hanem az amúgy jól kidolgozott és a nehéz tévét stabilan megtartó talpazat felszerelése.

Magyar nyelvű leírást nem találtunk magára a szerelésre vonatkozóan, de még önmagában ez sem okozott volna problémát, az viszont már igen, hogy az elég hevenyészett leírás és rajzok bizonyos szerelési műveleteket és komponenseket nem tüntetett fel, így végül nekem kellett kisakkoznom, hogy egy bizony kis alkatrész arra való, hogy a talpazat felső részét a tévéhez csatlakoztassa. Mivel magát a több részből álló talpazatot sem volt egyszerű művelet összeszerelni és a szerelési ábra azt is elég bénán rajzolta le, így nem kevés fejtörést okozott, mire rájöttem, hogy a leírásban valamiért nem szereplő, viszont szükséges alkatrészt hova és hogyan illesszem a tévére, illetve hogyan csavarozzam így össze a talap résszel. Szó sem róla: a talapzat ezek után már teljesen stabilan megtartotta a tévét, tehát a dizájnja elsőrangú, de sok hajtépést okozott az összeszerelése és a tévéhez való csatlakoztatása.

 

 

Dizájn: forma és funkció

 

A 65UXKQ megjelenése azonnal magára vonja a figyelmet. A készülék burkolata megbízható és minőségi hatást kelt. Persze, aki az ultravékony tévékhez szokott, annak meglepő lehet, hogy ez a tévé sokkal vastagabb, mint az manapság divatos. Nekem tetszik ez a kicsit vastagabb design, de aki jobban szereti vékonyabb designt, annak lehet, hogy annyira nem jön be.

A készülék hátsó részének kialakítása is egy bizonyos kompromisszumot jelent a forma és funkcionalitás között, mivel a 65UXKQ direkt világítási rendszere miatt a televízió hátsó része kissé előrenyúlik, így még vastagabbá téve az eleve vastag tévét.

A távirányító önmagában is figyelemre méltó: elegáns, hosszúkás forma, markáns, szögletes gombok és fényes ezüst szín teszik különlegessé. Kiemelendő, hogy a gyártó lehetővé tette a felhasználók számára a legnépszerűbb streaming szolgáltatások, mint a Disney+, Netflix, Prime Video, Freeview Play és YouTube közvetlen elérését, ezáltal növelve a használat kényelmét.

 

 

Funkciók: Innovatív technológiák

 

Így 2024-ben egy kontrasztgazdag VA típusú Mini-LED ULED panelt kapunk, és a 65 hüvelykes modell esetében mi 384 különállóan vezérelt fényerő-sötétítési zónának számolunk. A Mini LED ULED és a helyi sötétítési fényvezérlések lehetővé teszik a képernyő számára, hogy több fényerőt és kontrasztot szállítson, mint a hagyományos LED televíziók.

A világítási rendszert a Hisense Dinamic X feldolgozása hajtja – egy AI-támogatott rendszer, amely felelős a 65UXKQ zajcsökkentéséért, mozgásjavításáért és 4K felskálázási feldolgozásaiért, valamint a Quantum Dot színszisztémájának irányításáért is. Nem kevesebbet állít róla a Hisense azt állítja, minthogy képes egy milliárd színt megjeleníteni.

A 65UXKQ, mint a legtöbb modern televízió, képes arra, hogy kihasználja fejlett világítási technológiáját a HDR10 és HLG formátumok által kínált széles dinamikatartományú képek megjelenítéséhez. Ami igazán kiemeli a mezőnyből, az a képessége, hogy nem csak a kifinomult HDR10+ és Dolby Vision formátumokat támogatja, amelyek minden egyes jelenethez részletgazdag képi információt nyújtanak, hanem ezek speciális változatait is: az Adaptive és IQ verziókat, amelyek intelligensen alkalmazkodnak a néző környezetének fényviszonyaihoz, így optimális képminőséget biztosítva minden helyzetben.

 

 

A játékosoknak a HDR10+ és a Dolby Vision is „bejátszik”!

 

Sok televíziómárka, beleértve az LG, Samsung és Sony óriásokat is, általában csak vagy az HDR10+-t, vagy a Dolby Vision-t támogatja, nem mindkettőt. Tehát nagyszerű látni, hogy a Hisense hátrahagyja az iparági politikát, és egyszerűen biztosítja, hogy az 65UXKQ képes legyen fogadni bármilyen tartalom legjobb verzióját. Ez olyan gamereknek (mint jómagam…) akik többféle konzolt is használnak, különösen jó hír, hiszen míg a PlayStation 5 csak HDR10+-t használja, addig Xbox Series X-en már ott figyel a Dolby Vision támogatása is, így amikor az egyik konzolon játszom, akkor az egyiket, amikor meg a másikon, akkor a másik funkciót tudom kihasználni és élvezni.

Ez a prémium kategóriás Mini LED televízió kiemelkedően támogatja a legfrissebb videojáték-technológiákat, amelyek elengedhetetlenek a mai játékosok számára. Külön figyelemre méltó, hogy a négy HDMI-portja közül kettő képes fogadni a 4K felbontású játékokat 120Hz-es, sőt akár 144Hz-es képfrissítési sebességgel, ami rendkívül sima és részletgazdag játékélményt biztosít. Emellett támogatja a változó képfrissítési ráta (VRR) technológiát és az automatikus alacsony késleltetési módot (ALLM), amelyek optimalizálják a képfrissítést és csökkentik a bemeneti késleltetést a lehető leggyorsabb válaszidő érdekében. Különösen figyelemre méltó, hogy az 65UXKQ támogatja az AMD FreeSync Premium technológiát, ami az Xbox Series X konzolon is elérhető, valamint egy Dolby Vision játékmódot, ami a ritkasága ellenére 4K felbontásban és 120Hz-es képfrissítés mellett is képes működni, így a játékosoknak élethű vizuális élményt nyújtva.

Csakúgy, mint az általunk tesztelt előző Hisense tévé, a Hisense E7 Kpro, a 65UXKQ is már dedikált Játék menüképernyőt is biztosít, amikor játszani kezdesz, ahonnan váltasz az ultraszéles képarányokra a kompatibilis PC játékokhoz, vagy kizárólag a sötét képterületek fényerejét állíthatod be, hogy a rejtett ellenségeket könnyebben észrevegyed. Végül, de nem utolsósorban, a játékfronton az 65UXKQ csak 13 ms-ot vesz igénybe 60Hz-es grafika renderelésére a Játék előbeállítás használatakor – ez elég alacsony szám ahhoz, hogy nehéz legyen a képernyő késéséért hibáztatni, ha egy Call Of Duty halálos összecsapásban az utolsó helyen végeznél.

Az 65UXKQ intelligens funkcióit Európában, így hazánkban és Ausztráliában is a Hisense saját fejlesztésű Vidaa platformja szolgáltatja, míg az Egyesült Államokban a Google TV rendszerét használják. A Vidaa rendszert nem szabad alábecsülni – bár lehet, hogy nem tűnik olyan kifinomultnak vagy ambiciózusnak, mint néhány versenytársé, előnyei a gyorsaságában, logikus felépítésében és felhasználóbarát kezelőfelületében rejlenek. A platform már most is magában foglalja a legnépszerűbb videó streaming szolgáltatásokat, így egy átfogó és könnyen használható élményt kínálva a felhasználóknak.

 

 

Ragyogó vizuális teljesítmény

 

Az 65UXKQ kiválóan demonstrálja, hogy a Hisense levonta a tanulságokat a 2022-es Mini LED piacra lépéséből, olyan képminőséget nyújtva, ami messze túlszárnyalja a régebbi modellekét.

A televízió fekete szintjei különösen figyelemre méltóak. Sötét jelenetek esetén a képernyő fekete színe olyan mélységű, mint az OLED készülékeké, amit a VA panel fényblokkoló hatékonyságának köszönhet. Ezáltal a sötét jelenetek sokkal valósághűbbek és mélyebbek, a kép sötét részei nem veszítenek részletességükből, és a fényes objektumok körüli háttérvilágítás okozta zavaró hatások is jóval kevésbé észrevehetőek, mint a korábbi modelleknél.

A televízió fekete szintjeinek és árnyalatainak gazdagsága kiválóan párosul a magas fényerővel, ami nem jellemző a középkategóriás TV-kre. Ez a HDR tartalom esetében különösen előnyös, mivel a TV képes a teljes képernyős fényes jeleneteknél is fenntartani a kép minőségét, amivel az OLED technológiájú készülékek gyakran küzdenek.

A 65UXKQ képernyője a 2500 nit fényerővel kiváló képminőséget nyújt. Előfordulhat, hogy a televízió bizonyos intenzívebb képbeállítások esetén finoman sötétíti a kép apró fényes részleteit, hogy minimalizálja a háttérvilágítás okozta fényáteresztődés (blooming) hatását. Ez a finomítás azonban diszkréten, sokkal lágyabban történik, mint a hasonló, de jóval drágább Samsung Mini LED TV-k esetében, amelyek általában nagyobb fényerőt kínálnak és ritkán mutatnak blooming jelenséget.

A 65UXKQ-nál tapasztalható blooming jelenség, bár kevésbé hangsúlyos, mint a korábbi U8H modellnél, mégis előfordul, különösen extrém képi körülmények között – mint például, amikor fényes fehér tárgyak sötét háttérrel jelennek meg. Ettől függetlenül a fénykiszóródás intenzitása enyhe, és a peremeken halvány, így inkább csak enyhe ködösítő hatást kelt, semmint zavaró bloomingot. Ezt az effektust tovább csökkentheti némi háttérvilágítás a helyiségben.

A prémium kategóriás televíziók között a 65UXKQ különösen jó színvisszaadással emelkedik ki, köszönhetően a Quantum Dot technológiának és a kiváló kontraszt- valamint fényerő-értékeknek. A színek gazdagok és élénkek, miközben a túlzásoktól mentes, kiegyensúlyozott képet nyújt, így még a legtelítettebb árnyalatok is természetesen illeszkednek a képbe.

A 65UXKQ televízió a finom átmenetekkel, a bőrtónusokkal és a háttérrel rendkívül részletgazdag és éles képet kínál, ami még a 4K tartalmat is lenyűgözően jeleníti meg. Bár a 144Hz-es képfrissítés használatakor, különösen játékmódban, némi enyhe elmosódást tapasztalhatunk, a mozgás általában természetes és zökkenőmentes marad, még a 24 képkocka/másodperc sebességű források esetén is.

Egyetlen kivétel azonban megtalálható: bizonyos sötét, de részletekkel teli hátterek – mint például az „AZ” című film egyik jelenetében Georgie sötéten világított házának tapétázott falai –, amelyek furcsán homályosnak és kevésbé élesnek tűnhetnek, mintha a sötét színek egymásba folynának. Ez a jelenség ritka, de megzavarhatja a néző figyelmét, és eltérítheti azt a történet központi elemétől.

Ennek ellenére az 65UXKQ megérdemli, hogy pozitívan értékeljük a képminőségét. A televízió játék módja, annak enyhe elmosódása ellenére is, kiválóan teljesít, gazdag és vibráló színekkel örvendeztetve meg a felhasználókat. Az AI által támogatott processzorának köszönhetően az 65UXKQ egy lenyűgöző HD-tartalom felskálázási képességgel is büszkélkedhet, ami kiemelkedő értéket jelent egy ilyen viszonylag magasabb árfekvésű Mini LED televízió esetében is.

 

 

Energetikus akusztika

 

Az 65UXKQ televízió képi teljesítménye magáért beszél, ám igazán figyelemre méltó a 4.1.2 többcsatornás térhatással és a WiSA Ready funkcióval ellátott hangrendszerének erőteljes hangzása. A maximális hangerő felének beállítása is túlszárnyalja azt, amit a tipikus nappalik és átlagos hallásképességű emberek kényelmesnek találnának.

Ez azonban egy pozitívum is lehet. Egy ekkora méretű és ilyen élénk képminőséget nyújtó televíziónál fontos, hogy egy erős hangrendszer egészítse ki a vizuális élményt, így teljes körű mozis hangzást kínálva. A 65UXKQ hangrendszerének különlegessége, hogy képes egy széles hangteret létrehozni, amely támogatja a Dolby Atmos hangformátumot, így a hangok még térben is érezhetőek.

A televízió hátuljára szerelt dedikált mélynyomó mélyebb basszusokat biztosít, mint a legtöbb TV, így erős alapot ad a gazdag középtartománynak, miközben a magas hangok tiszták maradnak, anélkül, hogy túlzottan élesek lennének.

Az egyetlen fenntartás, hogy az 65UXKQ hangrendszere bár hatalmas erőt képes produkálni, néha hiányzik belőle a finomság. Nagyobb zenei betéteknél előfordulhat, hogy a hangzás kissé durvának és kevésbé rendezettnek tűnik, mintha a hangszórók a teljesítményük határát súrolnák. Ez időnként a megbízhatónak számító mélynyomót is érintheti, amely bizonyos extrém basszusoknál zörejt produkálhat.

 

 

Kiegyensúlyozott teljesítmény

 

A 65UXKQ a legtöbb ínyenc televíziózási szempontból tökéletes választásnak bizonyul. Kiemelkedően jó fekete szinteket, fényerőt és különösen kontrasztot kínál, köszönhetően fejlettebb Mini LED technológiájának és pontosabban szabályozható helyi dimming funkciójának. Emellett a Quantum Dot technológia által nyújtott színek lenyűgözően élénkek és magával ragadóak.

A lenyűgöző képminőség mellett az 65UXKQ kiváló intelligens funkciókkal és erőteljes hangzással is rendelkezik, mindezt pedig a Mini LED ULED televíziók piacán megszokott áraknál kedvezőbb feltételek mellett kínálja, még a magasabb árfekvését is figyelembe véve.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Fényes, kontrasztgazdag képek
+ Rendkívül hangos hang
+ Jó játéktámogatás

Kontra:

– Halvány, de néha széles körben elterjedt blooming
– Néhány szín „elkenődése”
– A talpazat összeszerelési nehézségei​​

Hisense 65UXKQ

Dizájn/szoftver - 8.8
Képernyő - 9.2
Gamereknek - 9.4
Filmnézésre - 8.4
Ár/érték - 7.2

8.6

KIVÁLÓ

A Hisense 65UXKQ modelljének tesztje alapján kijelenthető, hogy ez a televízió kiemelkedik a felső kategóriás Mini LED piacán, kiváló képminőséget és játékélményt kínálva. A Hisense képes volt jelentős fejlődést elérni az előző évi modelljéhez képest, többek között a fekete szintek, a kontraszt és a színek terén. Mindez együtt egy olyan televíziót eredményez, amely ebben a szegmensben megfelelő ár-érték arányt kínál, miközben nem tesz kompromisszumot a minőség terén.

User Rating: 3.53 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu