Last Epoch – Egy méltó kihívó az ARPG trónért

TESZT – A Last Epoch, mint friss szélcsapás az ARPG színtéren, zseniálisan lavírozik a Diablo 4 barátságossága és a Path of Exile mélységei között, miközben saját ízű újításaival fűszerezi a játékmenetet. Több mint csak egy újabb hack-and-slash; ez egy olyan játék, ahol a tervezés minden sarkából a játékosok felé nyújtott kezet látunk, kínálva egy arzenálnyi eszközt, hogy ne csak megküzdjünk, de diadalmaskodjunk is a kihívásokkal szemben.

 

Öt évig tartó fejlesztés és finomítás után a Last Epoch nem egyszerűen csak megjelenik a piacon; inkább úgy tör be, mint egy váratlan hős a Diablo 4 és a közelgő Path of Exile 2 közti űrbe. Egy olyan csoport alkotása ez, amelynek tagjai a közös szenvedélyük mentén találtak egymásra az internet mélyén, és az eredmény? Egy olyan játék, amely azonnal otthon érezheti magát a műfaj veteránjai és újoncai szívében egyaránt, miközben új mérföldköveket állít fel a játékmenet, a változatosság és az innováció terén.

 

 

Két külön klasszikus között az arany középút

 

Az Last Epoch egy olyan játék, ami tökéletes egyensúlyt teremt a két ARPG óriás, a Diablo és a Path of Exile között, miközben saját egyedi ötleteivel és megközelítésével új színt visz a műfajba. Ez a játék nem csupán a jól ismert mechanikák újraértelmezésével nyűgöz le, hanem azzal is, hogy minden játékos számára megadja azokat az eszközöket, amelyekkel sikeresen navigálhat a kihívások és kalandok rengetegében. Úgy érezheted, mintha egy tapasztalt társ vezetne végig a játék rejtelmein, aki mindig ott van, hogy a legjobb tanácsokkal lásson el a kaland során.

Belevetve magad a Last Epoch gazdag és változatos világába, hamar rájössz, hogy itt minden sarkon új felfedeznivaló vár. A játék ügyesen egyensúlyoz a könnyebb hozzáférhetőség és a mélyreható, gondolkodtató játékmenet között, minden egyes lépésnél új kihívásokat és lehetőségeket kínálva. Az árazása is olyan, ami lehetővé teszi, hogy széles körű játékosbázis számára legyen vonzó, pontosan beleilleszkedve a piacon lévő nagynevű versenytársak közé.

A játék valódi varázsa abban rejlik, hogy minden helyzetben készen áll arra, hogy segítsen megoldani a felmerülő kérdéseket, legyen szó a felszerelés statisztikáinak értelmezéséről vagy a legösszetettebb stratégiák kidolgozásáról. Olyan, mintha egy bölcs mentor kísérne végig a veszélyekkel teli úton, folyamatosan világítótornyot állítva a sötétségben.

Amint mélyebbre ásod magad a játék sötét világában, és kísérletezel a saját képességeiddel, egyre inkább ráébredsz az Last Epoch mélyebb üzenetére: te magad vagy a saját sorsod kovácsa, aki képes a legnagyobb akadályokat is leküzdeni. A játék nem csak arra ösztönöz, hogy felfedezd, milyen hős szeretnél lenni, hanem arra is, hogy milyen áldozatokra vagy kész a győzelem érdekében.

Az Last Epoch nem csak egy újabb állomás a játékosok ARPG-kalandjainak sorában. Ez egy olyan izgalmas utazás, ahol minden döntés, minden csata lehetőséget nyújt a növekedésre és fejlődésre, és ahol a legnagyobb sötétségben is található egy csöppnyi remény – feltéve, hogy bátorságod van szembenézni vele.

 

 

Formáld kedvedre a hősödet!

 

Az Last Epoch világában a karakterosztályok és azok különféle specializációi egy igazán színes palettát kínálnak a játékosok számára. Itt nem csak egy sablonos hős válik belőled; a játék lehetőséget ad arra, hogy teljes mértékben egyedi karaktert formálj, akár egy titokzatos Lich-ként, aki saját mérgeivel és árnyékmágiájával hódít, vagy bármely más osztály egyik ágazataként, melyek mindegyike saját erősségeivel és gyengeségeivel rendelkezik.

Az osztályválasztás korai szakaszában történik, ami stratégiai döntésekre késztet: választasz egy útvonalat, amely meghatározza hősöd képességeit és fejlődési irányát. A rendelkezésre álló képességek széles skálája biztosítja, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá illő harci stílust, legyen az a pusztító varázslatok mestere vagy a közvetlen harcok bajnoka. A játék ezen része kiemelkedően rugalmas, lehetővé téve a játékosok számára, hogy kísérletezzenek és igazítsanak stratégiájukon a játék során.

A Last Epoch nem csak arról szól, hogy erős felszerelést gyűjts és ellenségeket győzz le; a játék mélyebb rétegeiben a karakterfejlesztés és a képességek finomhangolása áll. A crafting rendszer különösen figyelemre méltó, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy saját felszerelésüket személyre szabhassák, növelve ezzel a játékélmény mélységét és személyességét. Ez az elem olyan, mint egy mesterséges labor, ahol a lehetőségek csak a kreativitásod határait ismerik.

Mindezek fényében az Last Epoch egy kaland, ahol a döntéseid formálják a világot, és ahol a sötétség legmélyén is felfedezheted a fényt. Ez egy játék, amely kihívásokkal teli, de egyben jutalmazó is, különösen azok számára, akik készen állnak arra, hogy mélyebbre ássanak a szokásosnál, és saját képükre formálják a hőst, akit vezetnek.

 

 

Crafting, ahogy kell

 

A Last Epoch crafting rendszerének lényege, hogy a felszereléseidet shardokkal turbózd fel, amelyeket a kalandjaid alatt bőségesen gyűjthetsz. Ha szükséged van egy adott típusú shardra, egyszerűen csak zúzd szét azokat a felszereléseket, amelyekre nincs szükséged, hogy megszerezd a kívánt darabokat. A folyamatot csupán a rendelkezésre álló shardok és a tárgyak „kovácsolási potenciálja” szabályozza: minden shard beépítésekor véletlenszerűen csökken a potenciál, és ha ez elfogy, a tárgyat nem lehet tovább fejleszteni.

A kovácsolást akár útközben is előhívhatod, így ha találsz egy jól statisztikázott tárgyat, amit nem szeretnél használni, azonnal szétbonthatod. A gyűjtött anyagaid egy korlátlan tárolóban landolnak, ahova minden felvett anyagot egyetlen kattintással beledobhatsz. Ráadásul van egy praktikus rendező funkció is, amely azonnal rendszerezi az inventorydat, így könnyebben megtalálhatod, amit keresel, és több helyet hagy a fontosabb dolgoknak.

Az egész rendszert az Last Epoch loot szűrője teszi teljessé, amely lehetővé teszi, hogy személyre szabottan állítsd be, milyen zsákmányok jelenjenek meg számodra. Az Eleventh Hour Games által kifejlesztett szűrő rendkívül felhasználóbarát, így akár játék közben is gyorsan módosíthatod a beállításokat. Ezáltal könnyen kiemelhetsz vagy éppen elrejthetsz bizonyos felszereléseket, hogy a játékélményed még gördülékenyebb legyen.

Ez a megközelítés új szintre emeli a játékélményt, lehetővé téve a játékosok számára, hogy pontosan az ő igényeiknek megfelelően szabják személyre a játékot, anélkül, hogy elvesznének a zsákmányok tengerében.

 

 

A sztori néha kissé komolytalan – máskor meg túl sablonos

 

Tisztában vagyok vele, hogy jóformán egy kisebb örökkévalóságot töltöttem el azzal, hogy a felszerelésekről, képességekről és a statisztikákról értekeztem, de hát ezek szövik át a Last Epoch szívverését; ez a játék lényegében arról szól, hogy elképesztően izgalmas, erőtől duzzadó és személyre szabott hősöket alkossunk, és ebben verhetetlen. De akkor mi a helyzet a sztorival? A Last Epoch-nak, ezen azonos nevű ereklyének köszönhetően, különleges képességet kapsz: átutazhatsz az idő repedésein keresztül öt különböző koron át – a mamutok döngicsélésétől kezdve az istenek dicsfényes korán át, az imperialista pompán keresztül, a jövő romjain át, egészen az Idők Vége felé (mondtam, hogy visszatérünk erre).

Ez az utazás időnként kissé zűrzavarosnak tűnhet, főleg a kezdeti szakaszokban, ahol az idők folyamán repkedünk, és mindegyik idősík egy lavinát zúdít ránk kitalált nevekből és frakciókból. Azonban, mintha csak egy Final Fantasy-szerű varázslat hatására, a Last Epoch története később magára talál, és sokkal fókuszáltabbá, letisztultabbá válik, ami arra enged következtetni, hogy talán az Early Access alatti fejlesztésnek köszönhető. Ha a Diablo 4 moziszerű narratívájára számítottál, lehet, hogy kicsit csalódni fogsz, de azért akadnak izgalmas csúcspontok a főellenségekkel vívott harcok formájában.

És akkor ott van a történetmesélés, ami mintha nem tudna dönteni, hogy komoly drámát akar-e festeni, vagy csak egy vicces darabot. Szüntelenül döntéseket kell hoznod, de szinte minden választási lehetőség valamilyen szarkasztikus vagy olykor elgondolkodtató humorral van átitatva, ami azt az érzést kelti, mintha a karakterek maguk sem vennék túl komolyan az eseményeket, inkább csak résztvevői lennének egy furcsa kalandnak. Nem mondom, hogy ez rossz – időnként még nevettem is rajta –, de a világot fenyegető vészek ellenére van egyfajta őszintétlenség az egészben, ami lehet, hogy nem mindenki számára lesz kedvező.

 

 

Sokrétű kalandok, változatos szörnyek

 

A Last Epoch játék világa egy rendkívül sokszínű tárházát kínálja a legkülönfélébb kalandoknak, ahol a dinoszauruszoktól kezdve az űrbéli istenségekig mindenféle lény ellen kell megküzdenünk. Hogy aztán hogyan, de valahogyan mégis sikerül egy csatornában kötöznöm ki, patkányok között – nos, bizonyos dolgok valóban sosem változnak.

Bár tematikában néha az Last Epoch kissé össze-vissza hat, ezt bőségesen kompenzálja változatosságával. Ez különösen fontos egy olyan játéknál, amit órákon, sőt talán száz órákon át szeretnénk művelni – ez a sokszínűség igazán üdítő. A vizuális megjelenés talán nem éri el a legmagasabb, tripla-A kategóriás színvonalat, de személy szerint engem mégis magával ragad a látvány.

A harcrendszer kifejezetten jóleső; talán nem olyan precíz és feszes, mint a legközelebbi versenytársaié, és észrevehetően hiányzik a dedikált kerülő mozgás, amit a Diablo 4 és a Path of Exile 2 kínál, de elég mozgásképesség áll rendelkezésre ahhoz, hogy ez ne legyen gond. Külön dicséret illeti a bejövő támadások és veszélyek jelzéseinek világosságát – az ellenségek nagyobb támadásainak animációi és a „menekülj el innen” jelek a földön egyaránt könnyen észrevehetőek a csata hevében, így elkerülve a frusztrációt, amit egy váratlan támadás okozhat. Az ellenséges módosítók leírásai is egyértelműek és tömörek, így gyorsan felmérheted, milyen kihívások várnak rád.

Az Last Epoch kampánya valódi próbatételt jelent a játék során, és fontos, hogy a felszerelésed mindig naprakész legyen – különösen a nyolcadik fejezet környékén, ahol az elemi ellenállások kulcsfontosságúak lehetnek. Ha elesel, a játék tájékoztat a végzetes csapás okozta kártípusról. Szerencsére a már említett crafting rendszer és loot szűrő segítségével viszonylag könnyű javítani a védekezési hiányosságokat, ami lehetővé teszi, hogy akár a fő történet befejezése előtt belekóstolj az endgame tartalmakba. Egy rövid kitérő után gyorsan visszatérhetünk a helyes útra.

Az endgame a játék azon szakasza, ahol az Eleventh Hour Games szerint a legtöbb időt fogod eltölteni, és három fő részre oszlik. A Sors Monolitja az alapja, ahol szintek egy hálóján haladsz át, célokat teljesítve, és végül történeti küldetéseket vállalva, hogy növeld a nehézséget és a lehetséges jutalmakat. Minden Echo különleges kihívásokat állít eléd, amelyek néha több szinten át is megmaradnak, tehát okosan kell tervezned az utadat. Egy teljes idővonal teljesítése után állandó bónuszt kaphatsz a karaktered számára. Ez a rendszer nem újdonság az ARPG-k világában, de ha működik, miért is kellene megváltoztatni?

 

 

Amikor jó móka „arénázni”

 

A Last Epoch végjátékának második állomása az Aréna, ami a végtelen hullámokon való túlélés izgalmát hozza el nekünk. Itt találkozhatunk a ranglistákkal is, tehát ha szeretnéd megmutatni, hogy te vagy a legnagyobb király, itt bizonyíthatod. A verseny szellemét osztályok, módok és játékosok száma szerinti szűréssel még igazságosabbá teheted.

Az utolsó nagy dobás a Last Epoch dongeonjai, amelyek az Eleventh Hour Games zsenialitását tükrözik. Minden egyes labirintus egyedi kihívásokkal és különleges jutalmakkal kecsegtet, mint például a Lightless Arbor, ahol egy lángot kell életben tartanod a küzdelmek során, vagy a Soulfire Bastion, ahol egy elemi pajzzsal kell lavírozni a túlélés érdekében. Az igazi csemege pedig a Temporal Sanctum, ahol az idő dimenzióin át ugrálva kell megoldanod a rejtvényeket és legyőznöd az ellenségeidet. Az Eternity Cache vár a végén, ahol a játék legértékesebb tárgyait alkothatod meg.

De a Last Epoch még tartogat egy meglepetést: a tárgyfrakciókat. Választhatsz, hogy csatlakozol a Kereskedők Céhéhez, ami kereskedést tesz lehetővé, vagy a Szerencse Köréhez, ami megemeli a zsákmány esélyeidet, de kereskedni nem tudsz. Ez a rendszer remekül egyensúlyoz a közösségi és az egyedülálló játékosok igényei között.

Az Last Epoch tehát nem csupán a harci kihívásokról és kincsvadászatról szól, hanem egy olyan gazdag, stratégiai mélységű világot is kínál, ahol minden döntés számít, és ahol a játékosok egyedi útvonalakat választhatnak a siker felé vezető úton.

 

 

Kiváló kezelhetőség

 

A Last Epoch kezelhetősége is elsőrangú: szinte minden sarokban barátságos segítség vár ránk, ha valamit nem értenénk a játékból, illetve a kezelhetőség terén is. Emlékezzünk csak vissza a Diablo 4 raktárkapacitás körüli hercehurcára: míg ott öt, most hat raktárfül áll rendelkezésre, addig az Last Epoch bőkezűen ad nekünk százat, amelyeket aranyért vásárolhatunk, személyre szabhatunk, átszínezhetünk, és akár mappákba is rendezhetünk. Ez a rendszer nemcsak hogy messze túlszárnyalja a Blizzard címét, de sokkal több lehetőséget kínál, mint amennyit a Path of Exile-ban kaptunk.

Ez a figyelmesség és kényelem átível az egész játékon. Ha a jégtémájú képességeidhez passzoló varázslatokat keresel, csak írd be a „jég” szót a keresőbe, és máris kiemeli az összes releváns passzív képességedet. Nem vagy biztos abban, milyen szintűek a tárgyaid? Az Alt billentyű megnyomásával minden információt megkapsz, beleértve a statisztikák lehetséges tartományait is. Ez a transzparencia és könnyed hozzáférhetőség biztosítja, hogy sose maradj le semmiről, és bátran kísérletezhess.

Amikor a kampányon és az endgame kihívásokon át navigálsz, az Last Epoch minden lépésnél biztosítja, hogy a sötétben tapogatózás helyett tisztán lásd az utat előtted. Ez nemcsak a játék mélyebb megértését teszi lehetővé, hanem arra is ösztönöz, hogy újabb és újabb karakterekkel térj vissza a kalandok világába. A játék így nem csak egy egyszeri élmény, hanem egy folyamatosan bővülő univerzum, ahol mindig van új a nap alatt.

Az endgame terén az Last Epoch bőséges lehetőségeket kínál, de az Eleventh Hour Gamesnek folyamatosan újítania kell az évszakonkénti frissítésekkel, hogy a játék friss és izgalmas maradjon. A betöltési idők és a kozmetikai mikrotranzakciók kérdése még mindig vitatott terület, de ezek nem rontják el az általános pozitív játékélményt.

Az Last Epoch tehát egy olyan játék, amely nemcsak a műfaj szerelmeseinek kínál újat, hanem a kényelemre és a felhasználóbarát megoldásokra vágyó játékosoknak is. Az ígéretes kezdet után a közösség bizakodva várhatja, milyen új kalandokkal gazdagítja még az Eleventh Hour Games ezt a már most is lenyűgöző világot.

 

 

Mindkét klasszikus igazi riválisa

 

Az ARPG műfaj rajongóinak gyakori vitatémája, hogy a Diablo 4 és a Path of Exile valóban riválisok-e, hiszen mindkettő jelentősen eltérő megközelítést alkalmaz. Az Last Epoch érkezése azonban friss színfoltként tűnik fel, amely képes egyszerre mindkét játék közvetlen versenytársává válni, miközben egy vonzó alternatívát is kínál a műfaj kedvelőinek. Azok számára, akik a Diablo 4 által kínált közvetlen élménynél több mélységet és változatosságot keresnek, vagy egy olyan játékot szeretnének, amely a Path of Exile komplexitását rövidebb idő alatt teszi elsajátíthatóvá, az Last Epoch kiváló választás lehet.

A jövőbeli fejlesztések, mint a Path of Exile 2 vagy a Diablo 4 új kiegészítői, még változtathatnak a jelenlegi helyzeten, de az biztos, hogy mindhárom játék megfér egymás mellett, mindegyikük egyedi élményt kínálva. Az Last Epoch különösen azoknak ajánlott, akik egy mély, mechanikailag gazdag ARPG-t keresnek, amely képes újítani és szélesíteni a műfaj határait, miközben összeköti a kezdő és a tapasztalt játékosok közötti szakadékot.

Összefoglalva, az Last Epoch nem csak egy újabb ARPG a piacon; egy olyan játék, amely saját jogán kíván kitűnni, újításokkal és egyedi játékélménnyel hívogatva a játékosokat. Az, hogy az Eleventh Hour Games képes volt egy olyan játékot alkotni, amely egyensúlyt teremt a hozzáférhetőség és a mélység között, magával ragadó élményt kínálva mindenki számára, igazán figyelemre méltó teljesítmény.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Mély karakterfejlesztési rendszer
+ Játékosbarát dizájn és útmutatás
+ Innovatív zsákmányszűrő és crafting rendszer

Kontra:

– A történet időnként ellentmondásos lehet
– Korlátozott karaktermodellek és testreszabás
– Néhány játékos számára az endgame tartalom gyorsan monotonná válhat


Kiadó: Eleventh Hour Games

Fejlesztő: Eleventh Hour Games

Stílus: Akció szerepjáték (ARPG), hack and slash

Megjelenés: 2024. február 21.

Last Epoch

Játékmenet - 8.2
Grafika - 8.4
Történet - 7.4
Zene/hangok - 8.6
Hangulat - 8.4

8.2

KIVÁLÓ

Az Last Epoch egy figyelemreméltó újításokkal teli ARPG, amely kiválóan ötvözi a mély karakterfejlesztési lehetőségeket és a játékosbarát dizájnt. Bár a történetvezetés és a karakter testreszabás terén van még hova fejlődni, a játék mechanikái és az innovatív zsákmányszűrő rendszer kompenzálja ezeket a hiányosságokat. Az Last Epoch ígéretes választás lehet mind a veterán, mind az új ARPG rajongók számára, akik egy gazdag és kihívásokkal teli játékélményre vágynak.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu