En Garde! – A női Zorro kardot ránt az új akció-kalandban

TESZT – A Fireplace Games első játéka egy színes, humoros és akciódús kaland, amelyben egy bátor és szókimondó hősnővel vívjuk meg a kardcsatákat a gonosz gróf ellen. De vajon elég a lendület és a stílus ahhoz, hogy lekösse a játékosokat, vagy hamar elillan a varázsa?

 

 

A kalandfilmek és a regények világából ismerős lehet a swashbuckler műfaj, amelyben a főhősök kardot rántva küzdenek az igazságért és a szerelemért. Ilyen volt például Zorro, Robin Hood vagy D’Artagnan. A játékfejlesztők is sokszor merítettek ebből az ihletforrásból, gondoljunk csak az Assassin’s Creed: Black Flag-re, a The Curse of Monkey Island-ra vagy a Prince of Persia-ra. A Fireplace Games első játéka, az En Garde! is ebbe a kategóriába tartozik, hiszen egy fiatal és vakmerő hősnővel, Adalia de Voladorral kalandozhatunk benne, aki a spanyol aranykorban szembeszáll egy zsarnok gróffal és annak csatlósival.

 

 

Kard ki kard!

 

A játék legnagyobb erőssége kétségkívül a kardvívás, amely nagyon élvezetes és változatos. A játékosnak nem csak gyorsan kell reagálnia az ellenséges támadásokra, hanem kihasználnia a környezetet is. Például felugorhatunk egy asztalra, ledönthetünk egy csillárt vagy eldobhatunk egy almát az ellenfél fejéhez. A harcok során Adalia és ellenfelei folyamatosan csipkelődnek egymással, ami nagyon humoros és lendületes hangulatot teremt. A játékban többféle ellenféllel találkozhatunk, akik különböző módon próbálnak megállítani minket. Vannak például páncélos lovagok, akiket csak hátulról tudunk sebezni, vagy íjászok, akiket gyorsan kell elintézni, mielőtt célba vennének minket.

A harcok mellett a játék másik fontos eleme a felfedezés. A játék világa nagyon szépen kidolgozott és részletes, tele van titkokkal és mellékfeladatokkal. A játékos szabadon bejárhatja a várost, ahol beszélgethet az emberekkel, kereskedhet velük vagy segíthet nekik. A városon kívül is vannak érdekes helyszínek, mint például egy barlangrendszer, egy erdő vagy egy palota. A játékban sok humoros utalást találhatunk más filmekre és játékokra is, például a Star Wars-ra, az Indiana Jones-ra vagy a The Legend of Zelda-ra.

 

 

A kliséhegyeket nem sikerült ledöfni

 

A játék története sajnos nem emelkedik ki az elcsépelt klisék közül; előre kiszámítható és hemzseg a kliséktől. Adalia, aki árvaságának árnyékában cseperedett fel, egy váratlan örökség kapcsán kerül a történet középpontjába: édesapja egy titkos társaság tagjaként védett valamit a gonosz gróf elől. Amikor Adaliához kerül apja kardja és naplója, ezek a tárgyak vezetik a sötét rejtélyek felgöngyölítéséhez és feltárják, miért fenyegette a gróf őt halállal. E felfedezések nyomán Adalia bosszút esküszik, és nekivág, hogy megakadályozza a gróf romboló szándékait.

A történet kevésbé kínál meglepetéseket és a karakterek mélysége is hagy némi kívánnivalót maga után. Adalia, bár kétségtelenül bátor hősnő, nem mutat jelentős jellemfejlődést, így gyakran csak kardja és bátorsága emelkedik ki. A játék, bár kellemesen vidám, sajnos nem kínál lehetőséget az érzelemgazdag és drámai pillanatok átélésére.

 

 

Kicsit túl „csiricsáré” lett…

 

A játék látványvilága és hangzása vegyes érzelmeket ébresztenek. A grafika vibráló színekkel és aprólékos részletezéssel kápráztatja el a játékosokat, mégis olykor úgy tűnik, mintha túlzottan is művészi vagy mesés lenne a kivitelezés. A karakterek ábrázolása nem tűnik maradéktalanul kiforrottnak, és a hozzájuk tartozó animációk olykor mesterségesnek hatnak. A karakterek mozgásánál és beszédénél néha érzékelhető egyfajta természetellenesség.

A háttérzene jól illeszkedik a játék hangulatához, de sajnálatosan nem annyira maradandó vagy komplex, mint amennyire az ember remélte volna.

A játékmenet hosszabb időn keresztül esetleg egyhangúvá válhat, mivel a csatározások és a térkép felfedezése során nem tapasztalható jelentős változatosság vagy frissítő újdonság.

Általában azért elmondható, az ‘En Garde!’ egy kellemes akció-kalandjáték, melyben a kardvívás és a humor képezik a középpontot. A swashbuckler műfaj rajongóinak valószínűleg elnyeri tetszését a játék atmoszférája. Viszont a játék nem hibátlan; több gyengesége okán nem emelkedik ki igazán a sorból. Története előre kiszámítható és tele klisékkel, a főhőse pedig nem igazán ragadja magával az embert. Grafikája és zenéje is csupán közepesnek mondható. A játékot azoknak ajánlanám, akik kedvelik a humorral átitatott, akciógazdag kalandokat, és nem feltétlenül a mély történetvezetés vagy karakterábrázolás hívei.

-BadSector-

Pro:

+ Élvezetes és változatos kardvívás
+ Humoros és lendületes hangulat
+ Szépen kidolgozott és részletes világ

Kontra:

– Sablonos, klisés történet
– Unalmas és lapos főszereplő
– Monotonná váló játékmenet


Kiadó: Fireplace Games

Fejlesztő: Fireplace Games

Stílus: Akció-kaland

Megjelenés: 2023. augusztus 9.

En Garde!

Játékmenet - 7.8
Grafika - 7.8
Történet - 6.2
Zene/hangok - 6.2
Hangulat - 7.9

7.2

Az 'En Garde!' egy elegáns swashbuckler akció-kalandjáték, melyben egy vakmerő hősnő oldalán szállunk szembe egy alattomos gróffal. A játékban a kardvívás és a finom humor képezik a középpontot, ám az elbeszélés és a központi karakter kevésbé meggyőző. A játékélmény kellemes és szórakoztató, de nem különösebben maradandó vagy lenyűgöző.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu