Virtuális sorozatgyilkosok – Top 10 sorozatgyilkos témájú videojáték

VÉLEMÉNY – A sorozatgyilkos téma az egyik legegyedibb horror-, vagy nyomozós dramaturgia a videójátékok világában, ahol a főellenség (vagy egy küldetéssorozat főellensége) valamilyen motiváció alapján sötét, véres gyilkosságokat követ el. „Csokorba” szedtük tehát a véleményünk szerinti 10 legütősebb sorozatgyilkosos játékot.

 

  1. Still Life – East Coast gyilkos

A Still Life című nyomozós kalandjáték két idősíkban játszódik, amelyet 70 év választ el egymástól, viszont mindkét idősíkban hasonló gyilkosságokat kell kideríteni. A modern időkben Victoria McPhersont alakítjuk, egy női FBI ügynököt, aki egy gyilkosságsorozat után nyomoz egy chicagói szado-mazo klubban. Mindeközben a nagyapja, Gustav McPherson a 20-as évekbeli Prágában történő gyilkosságok után nyomoz.

A sorozatgyilkos neve „East Coast gyilkos”, aki vélhetően 70 éven és két országon keresztül, hajtott végre hasonló gyilkosságokat. (Nyilván, a személy nem féltetlen ugyanaz.) Áldozatai leginkább prostituáltak, ami leginkább a Hasfelmetsző Jack-féle gyilkosságokra emlékeztet.

A játék végéről csak annyit árulunk el, hogy meglehetősen kiábrándító volt sokak számára…

  1. Manhunt – James Earl Cash

A Rockstar Games lopakodós slasher játéka annak idején hatalmas port vert fel, hiszen magát a sorozatgyilkost irányíthattuk benne. (Éppen azért ebben a listában is kicsit „kakkuktojás”) A sztori szerint James Earl Cash, a gyilkos megússza a kivégzést, amelyet injekcióval kellett volna, hogy megkapjon és arra ébred, hogy csak elaltatták. Egy „Igazgató” nevű rejtélyes hang arra kéri, hogy gyilkoljon meg bandatagokat, miközben egy kamera figyeli, mit csinál.

Maga a Manhunt, mint játék, nem volt annyira jó, (egy elég közepes Splinter Cell-klónt kaptunk benne), viszont az a tény, hogy te magad irányítod a sorozatgyilkost, igazán egyedi ötlet volt és egyébként sok cenzornál ki is verte a biztosítékot, olyannyira, hogy a játékot pár országban be is tiltották, sőt, valamennyire ennek hatására a folytatását, a kevésbé durva Manhunt 2-t is.

  1. The Evil Within – Ruvik

A The Evil Within sorozatgyilkosáról, Ruvikról elég gyorsan kiderül, kicsoda és igazából személye nem nagy rejtély a játék során. Rubik valódi neve Ruben Victoriano és ő az Evil Within legfőbb gyilkosa. Miután egy tűzvész elcsúfítja testét és arcának nagyjából felét, az apja fogságban tartja a pincében, miután megszökik és mindkét szülőjét meggyilkolja a gyilkos Ruvikká válik, akinek természetfeletti képességei is vannak. Egy kórház összes dolgozóját és rendőröket is lemészárol, mielőtt Castellanos felügyelőt (a játék főszereplőjét) is a saját őrült világába vonzza.

The Evil Within 2 - A harc egyébként sok tekintetben hasonlít azért az első részhez: lopakodni, hátulról ledöfni szörnyeket például itt is ajánlatos.

  1. The Evil Within 2 – Stefano Valenti

Stefano Valenti, a The Evil Within 2 egyik főellensége egy olasz háborús fotós, aki a fél szemére megvakul, miután egy katona halála révén (akit éppen halála pillanatában fotóz le) egy repesz az egyik szemébe repül. Ennek hatására is őrült sorozatgyilkossá válik, aki női szupermodelleket csábít el és fejez le. A játéknak ő lesz az első főellensége.

(Condemned 2) Emellett pedig az összes olyan a hagyományos helyszínelős eszközt is használni fogjuk, ami már ismerős az előző részből, mint például az ujjlenyomatokat, vagy az eltüntetett vért felderítő vegyszereket.

  1. Comdemned Criminial Origins és Condemned 2: Bloodshot – Serial Killer X (Leland Vanhorn)

Leland Vanhorn az első Comdemned Criminal Origins főellensége és a második részben, a Condemned 2: Bloodshot-ban is szerepel. A játék főszereplőjének az Ethen Thomas nevű FBI ügynöknek rá kell vadásznia két játék során is.

A Serial Killer X metódusa igazán sajátos, ugyanis más sorozatgyilkosokra vadászik, majd miután megölte őket, lemásolja a metódusokat és aszerint tovább gyilkolja saját áldozatait. Bár mindkét játék már igazán régi, de ez akkora ötlet, hogy egy filmben érdekes lenne alkalmazni.

  1. Deadly Premonition – Az esőkabátos gyilkos

A Deadly Premonition egy túlélő horrorjáték, amelyben Francis York Morgan detektívet irányítjuk az USA vidéki városaiban. Az egyik áldozat egy 18 éves lány, akinek halála nagyon hasonló más, nemrég megtörtént halálesetekhez. Ez persze nem jelent mást, minthogy egy sorozatgyilkos áldozata, így a detektív főszereplőnek kell kinyomoznia az ügyet – és túl is élnie! A játékmenet a valós világban is zajlik, ahol York a városban nyomoz, miközben saját magáról is gondoskodik (étkezik, alszik), miközben a Túlvilágon különféle rémekkel kell megküzdenie.

Silent Hill The Room

  1. Silent Hill 4 – Walter Sullivan

Bár a Silent Hill 4, annak idején, amikor megjelent, gyengébb eresztésnek tűnt, mint a korábbi részek, később, amikor a további epizódok megjelentek, utólag egy kicsit „átértékelődött” ez az epizód.

A játék főszereplője, Henry Townshend egy egyszerű, derék fiatalember, akit a saját lakása – túlvilági „zárakkal” tart fogva. Henry csak lyukakon tud a lakásából kijutni és akkor is csak túlvilági helyszínekre kerül, ahol borzalmas szörnyekkel kell szembeszállnia. Ki kell derítenie, ki áll e mögött a sok borzalom mögött és rövidesen meg is találja a választ…

Rövidesen kiderül, hogy az igazi tettes egy élőhalott férfi, akit Walter Sullivannak hívnak, és akit gyerekkorában egy Rend nevű szekta agymosással borzalmas tettekre kényszerítette. Most meg van győződve róla, hogy különféle rituálékat kell teljesítenie, amelyek során ártatlan éleket kell feláldoznia. Az egyik kiszemelt áldozat nem más, mint maga Henry, illetve a játék két női főszereplője.

Mint minden Silent Hill játékban, a túlvilági rész igazán beteges és itt ez a világ Walter Sullivan gyerekkori és későbbi félelmeiből van összerakva, így tulajdonképpen egy őrült sorozatgyilkos beteges elméjébe kell bekerülnünk a játék során. Talán emiatt is igazán kiemelkedő ez a játék, ha már az első három Silent Hillhez képest azért alulmarad.

Az 1947-es Los Angeles kidolgozása elismerést érdemel: a játék grafikája pedig konzolos címhez képest tényleg elsőrangú PS3-on.

  1. L.A. Noire: Fekete Dália gyilkos

Az L.A. Noire egy igazi neo-noir detektíves játék, ahol az 1947-es magánynyomozó, Cole Phelps bőrébe bújhatsz. A játékmenet nyomaiban emlékeztet a Grand Theft Auto-ra, itt is „lophatunk” autót a nyomozás érdekében, azonban itt nem büntetnek meg érte.

Az L.A. Noire-nak azonban a lényege az igazi noir hangulata, amely tele van gyilkosságokkal és egy gyilkosságsorozattal, amely részben a klasszikus hollywoodi filmekből, részben a korszak valóságos gyilkosságaiból merít. Ennek is köszönheti az L.A. Noire egyedi hangulatát és stílusát. Cole szerepében szabadon járhatjuk be Los Angeles-t, a gyilkosságok helyszínein, tanúkat és gyanúsítottakat kikérdezve, nyomokat követve és az esetek után nyomozva. Attól is függ, hogy mennyi esetet tudsz megoldani, hogy mennyire vagy sikeres ezen akciók terén. A játéknak több verziója is megjelent, az eredeti 2011-es PS3/Xbox 360-os kiadáson felül a pár évre rá elkészült PC-s kiadás, illetve a 2017-es L.A. Noire Remastered, amely PS4, PS4 Pro (4K), Xbox One, Xbox One X (4K) és Nintendo Switch konzolokra is megjelent.

A L.A. Noire sorozatgyilkosa a Fekete Dália sorozatgyilkos (Black Dahlia Killer), akinek tetteit egy valóságos sorozatgyilkos ihlette, akinek első áldozata, a megcsonkított tetemű Elizabeth Short beceneve volt Fekete Dália. A Fekete Dália a játékban több véres gyilkosságot is elkövet, míg végül kiderítjük, hogy kicsoda is ő. A valóságban Elizabeth Short gyilkosát sosem találták meg (bár George Hodel orvosról később, halála utána saját fia, akiből nyomozó lett, azt állította, hogy ő volt a tettes), azonban a játékban ez kiderül.

  1. Outlast: Whistleblower – Eddie Gluskin

Az Outlast: Whistleblower az eredeti Outlast standalone kiegészítője. A játék főszereplője a Waylon Park nevű informatikus, aki a Mount Massive Asylumban dolgozott, egy olyan programon, amely kábult transz állapotot okozott olyan pácienseknek, akiknek látomásaik voltak. De, amikor látta, hogy ténylegesen ez milyen hatással van és mire használják fel a programját, akkor ő vette fel a kapcsolatot Miles Upshurral, az első rész főszereplőjével, hogy felderítse a cég szerepét ebben a sötét ügyben. Csakúgy, mint az alapjátékban, Parkkal menekülnünk kell az intézet borzalmai és beteg páciensei elől.

Az egyik ilyen páciens Eddie Gluskin, egy „Vőlegény” nevű sorozatgyilkos. Gluskint a „szerelem” vezérli, hogy megfelelő feleséget megtalálja. Ugyanakkor, a Mount Massive Asylumban nincsenek női páciensek, így a saját kezébe kell vennie a „dolgokat”, amit oly módon teszi meg, hogy levágja az áldozatai hím végtagjait. Amikor a főhősnek menekülnie kell a „Vőlegénytől”, a feszültség és a félelem már a tetőfokára hág. A Vőlegény talán az egyik legfélelmetesebb sorozatgyilkos az összes közül.

Persze eme triviális hétköznapi jelenetek mellett hőseinkkel nyomozni és küzdeni is fogunk.

  1. Heavy Rain – Az Origami-gyilkos

A Quantic Dream egyértelműen legjobb akció-kalandjátéka a Heavy Rain, amely egy interaktív bűnügyi film, melyben négy különböző karaktert irányítunk, akik az „Origami gyilkos” után nyomoznak. Ez a sorozatgyilkos kisgyermekeket öldököl, a holttesteknél pedig egy-egy origami figurát is hátrahagy – mintegy aláírásképpen. Az általunk irányított négy hős különböző indokból ered a gyilkos nyomába – egyikük sem a hagyományos értelemben vett videojátékos karakter.

A Heavy Rain kifejezetten felnőtteknek készült, súlyos hangulatú krimi, zseniális, a Hetediket idéző történettel, és egészen eredeti játékmenettel. Nem a hagyományos értelemben vett módon irányítjuk ugyanis karaktereinket, hanem speciális mozdulatok segítségével.

A játék befejezése (melyet nem árulunk el) minden idők egyik legnagyobb videojátékos csavarja és részben függ a játékos akcióitól. (Az mindenképpen, hogy ki éli túl ezt a sötét kalandot.)

A Heavy Rain egyben a legsötétebb hangulatú, legrealisztikusabb, legfilmszerűbb és legjobb sorozatgyilkos-játék is – egyértelműen a műfaj etalonja.

-BadSector-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu